Onderwijs is de afgelopen tijd sterk veranderd. Hybride learning stelt nieuwe eisen aan de inrichting van het klaslokaal. Als IT-partner vervult u hierin een sleutelrol. Dit is waar u op moet letten en waar uw portfolio aan moet voldoen. In een ander artikel op deze website introduceerden we het begrip ‘Classroom of the Now’. Dit is kort gezegd het klaslokaal dat kan voldoen aan de eisen die passen bij wat we de ‘hybrid learning’-trend noemen. Leerlingen en docenten bevinden zich daarbij niet noodzakelijkerwijs meer allemaal in dezelfde ruimte. Grofweg zijn er drie situaties hoe dit klaslokaal eruit kan zien:

  1. Docenten geven in het lokaal les aan leerlingen op afstand
  2. Docenten geven klassikaal les, waarbij zowel de docent als de leerlingen zich in hetzelfde lokaal bevinden
  3. Docenten geven in het lokaal les aan leerlingen die zich zowel in het lokaal als elders bevinden.

Dankzij speciale technologie is in alle drie de situaties een interactieve, levendige les mogelijk waarbij iedereen zich betrokken en ‘aanwezig’ voelt, vanuit welke locatie zij de les dan ook volgen. U bent als IT-partner bij uitstek de aangewezen speler om in die technologie te voorzien.

1. Oplossingen voor goede verstaanbaarheid en concentratie

Het is voor effectief onderwijs erg belangrijk dat docenten en leerlingen elkaar kunnen verstaan. Ongeacht waar ze zich bevinden, dus ook wanneer leerlingen thuis of elders aan een les deelnemen. Een goede headset kan zowel de spraak van de drager ervan goed verstaanbaar maken, als de spraak van anderen goed weergeven.

Naast een goede verstaanbaarheid is concentratie cruciaal. Het is daarvoor belangrijk dat de gekozen headsets over technologie beschikken die storend omgevingsgeluid, zoals verkeer en geroezemoes van andere leerlingen, onderdrukt. Op die manier kunnen leerlingen zich maximaal op hun eigen werk concentreren.

Is de headset bedoeld voor het gebruik in het klaslokaal? Dan wordt een exemplaar doorgaans door meerdere leerlingen gebruikt. Hygiëne is dan ook een aandachtspunt. Headsets met oorkussens van kunstleer hebben hier de voorkeur, want deze zijn in tegenstelling tot modellen met schuimrubber probleemloos schoon te maken.

Een geschikte headset is bijvoorbeeld de Logitech H111. Deze headset is licht van gewicht en daardoor gedurende langere tijd comfortabel te dragen. Dankzij de 3,5mm audioaansluiting is de headset bruikbaar op een brede range van smartphones, tablets, Chromebooks en laptops. De microfoonarm is 180 graden draaibaar, voor een zo goed mogelijke stemopname. Op die manier pikt de microfoon bovendien zo min mogelijk omgevingsgeluid op, en is de leerling maximaal verstaanbaar. Voor de Logitech H111 zijn comfortabele kunstlederen oorkussens verkrijgbaar, voor een goede hygiëne.

Microfoon voor e-learning

Voor docenten die vanuit een lokaal hun lessen via streaming geven aan leerlingen elders, is een speciale hoogwaardige microfoon wenselijk. Zo’n microfoon verbetert de spraakkwaliteit en vergroot daarmee de beleving en verstaanbaarheid tijdens e-learningsessies enorm. Door een natuurlijke geluidsweergave krijgen leerlingen ook op afstand het gevoel alsof de docent zich in dezelfde ruimte bevindt.

Een kwalitatief goede microfoon voor het geven van lessen op afstand is bijvoorbeeld de Yeti Nano van Blue. Dit hoogwaardige model ondersteunt 24-bits/48kHz-opnames voor een kristalhelder en professioneel geluid. De microfoon werkt probleemloos samen met alle bekende streamingplatforms en videoconferencingoplossingen.

2. Oplossingen voor goed zicht op elkaar en de lesstof

Zowel leerlingen in het lokaal als elders moeten een goed zicht op elkaar en de docent hebben. Dat zorgt voor levendigheid en interactie. Denk aan een student die zijn werk toont aan medeleerlingen en de docent, of docenten die gebruikmaken van visuele attributen om zaken te verduidelijken. Het is daarbij belangrijk dat docenten niet aan een bureau zijn gekluisterd, maar vrij door het lokaal kunnen rondlopen.

Een streamingcamera die probleemloos een volledig klaslokaal in beeld brengt is bijvoorbeeld de Logitech Rally Bar. Deze hoogwaardige en geavanceerde camera beschikt over kunstmatige intelligentie, waarmee het bijvoorbeeld de focus kan behouden op mensen die aan het woord zijn. Het nivelleert bovendien zachte en harde stemmen, zodat iedereen altijd goed verstaanbaar blijft voor deelnemers op afstand. Het beschikt daarnaast over intelligentie functies, zoals een automatische aanwezigheidsteller.

Voor leerlingen die thuis deelnemen aan lessen en zichtbaar willen blijven voor hun medeleerlingen en docent, is de Logitech StreamCam ideaal. Deze compacte maar krachtige full-hd-webcam genereert een natuurlijk en scherp beeld, ook wanneer de lichtomstandigheden minder ideaal zijn. Voor onderwijsorganisaties met kleinere budgetten is de Logitech C320 webcam een goed en zeer betaalbaar alternatief. Deze camera laat leerlingen in 720 hd-resolutie probleemloos en goed verstaanbaar op afstand aan de lessen deelnemen.

Oplossingen voor interactie

Een voorwaarde voor een goed werkend hybrid learning-klaslokaal is natuurlijk een draadloze of bedrade netwerkverbinding. Moderne access points van een gerenommeerde netwerkleverancier kunnen hierin voorzien. Voor leerlingen die vanuit huis lessen volgen volstaat een goede router voor consumentengebruik. In het klaslokaal is verder een goed en voldoende groot interactief whiteboard onmisbaar. Belangrijk is dat een dergelijk scherm ondersteuning biedt voor de veelgebruikte conferencingplatforms.

Goede muizen en toetsenborden zijn in ieder klaslokaal en voor iedere leerling die thuis onderwijs volgt onmisbare randapparatuur. Het voorkomt RSI-klachten en verbetert de houding. En daarmee ook de doorbloeding naar de hersenen, wat weer voor een betere concentratie zorgt.

Bijvoorbeeld de Logitech MK120 is een toetsenbord/muiscombinatie die goed tot zijn recht komt in klaslokaken. Het toetsenbord is stevig, in hoogte verstelbaar voor een goede ergonomie, en heeft een apart numeriek gedeelte voor een vlotte invoer van cijferwerk. Ook kan het tegen een stootje, en is het morsbestendig. Ook de muis is solide en voorgevormd naar de hand voor een ergonomische houding. Zowel de muis als het toetsenbord zijn probleemloos afwasbaar, een belangrijk aandachtspunt bij gedeelde randapparatuur.

Gebruikt de schoolorganisatie iPads in de klas? Dan is een goede beschermingscase belangrijk om de investering niet na de eerste de beste valpartij teniet te doen. Bijvoorbeeld de Logitech Rugged Combo beschermt de iPad tegen schokken en klappen, en voegt bovendien een onwrikbaar toetsenbord aan het apparaat toe.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de inrichting van een toekomstbestendig klaslokaal dat geschikt is voor hybrid learning? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie en vrijblijvend advies.