Het advies is en blijft voorlopig: werk zoveel mogelijk thuis. Voor veel werknemers is de thuiswerkplek een blijvertje, die op termijn een enkele dag of meer per week wordt ingeruild voor kantoor. Dan moet het ‘home office’ wel passen als een handschoen. Met de oplossingen van Samsung richt uw klant gezonde en productieve thuiswerkplekken in.

Thuiswerken is in sommige gevallen uit noodzaak geboren. Neemt niet weg dat thuiswerken meerdere voordelen biedt die het concept aantrekkelijk genoeg maken om permanent te omarmen. Zo sparen werknemers veel tijd uit als het woon-werkverkeer voor een belangrijk deel wegvalt. Bij volledig thuiswerken krijgen ze volgens een Amerikaans onderzoek per jaar 225 uur aan vrije tijd in de schoot geworpen, oftewel 28 werkdagen. Frustrerende files en even frustrerende treinvertragingen zijn bovendien verleden tijd.

Er zitten echter ook nadelen aan thuiswerken. Zo is het aanbrengen van een goede balans tussen werk en privé lang niet altijd eenvoudig. Thuiswerken wordt daardoor soms als stressvol ervaren. Ook zijn de IT-voorzieningen en het comfort thuis vaak van een minder niveau dan op kantoor, met mogelijk lichamelijke klachten en een lagere productiviteit tot gevolg.

Checklist voor de thuiswerkplek

Hoe zorgt uw klant voor werkplekken die de gebruikers het gevoel geven dat ze op kantoor zitten? Deze checklist kan daarbij helpen:

1. Comfort

Zaken als voldoende licht, een ergonomische stoel, klimaatbeheersing, een in hoogte verstelbaar bureau en een krachtige pc zijn op kantoor vaak een vanzelfsprekendheid. Maar hoe scoort de thuiswerkplek op comfort? Zeker als er sprake is van langdurig thuiswerken, kan een grondige inspectie geen kwaad.

Bijvoorbeeld een drukke weg of een schoolplein kunnen zorgen voor ‘nieuwe geluiden’ die afleiden, helemaal als door het ontbreken van een klimaatbeheersingssysteem de ramen open moeten. Een koptelefoon zoals de AKG N700NC die omgevingsgeluiden dempt, biedt dan uitkomst. Liever earphones? De Galaxy Buds+ filteren omgevingsgeluid op basis van voorkeuren.

Is de pc thuis niet krachtig genoeg? Solid State Drives kunnen de prestaties naar nieuwe hoogten tillen. Voor een correcte houding achter het bureau is het aan te bevelen om altijd gebruik te maken van een los toetsenbord en een muis. Een ruimtebesparende monitor maakt de thuiswerkplek helemaal af. Bijvoorbeeld de Samsung Space Monitor bespaart in slaapstand 40 procent aan ‘desk space’. De kabeltjes liggen bovendien niet in een wirwar op het bureau, maar zijn netjes weggewerkt in de achterzijde van de monitor.

2. Monitor

Als het gaat om comfort, verdient de monitor sowieso een eigen plaats op de checklist. Een goed scherm bevordert zowel de productiviteit als de gezondheid van de gebruiker.

Zo zorgt een gebogen scherm voor minder vermoeide ogen dan een plat scherm. De buiging van de Samsungs 1000R maakt het mogelijk om het hele 32-inchscherm in één oogopslag te zien, zonder de blik van links naar rechts te verplaatsen. De Flicker Free-technologie voorkomt bovendien schermflikkeringen, terwijl de Eye Saver-modus het uitgestraalde blauwe licht tot een minimum beperkt. De ogen blijven daardoor langer fris.

Een voldoende breed scherm zonder randen maakt het eenvoudiger om meerdere taken naast elkaar uit te voeren, zonder de noodzaak om twee of misschien wel drie schermen naast elkaar te plaatsen. Voor multitasken op één scherm heeft Samsung onder andere een 49-inch ultra-wide QLED-monitor beschikbaar. Dit scherm is even groot als twee 27-inch 16:9 monitoren, en houdt door de buiging en de toegepaste technologieën de ogen fit.

3. Applicaties en data

Een fijne werkplek is één ding, maar de gebruiker moet natuurlijk ook toegang hebben tot de bedrijfsapplicaties en de zakelijke data. Voor cloudgebaseerde software is dat meestal geen probleem, maar bij bedrijfsspecifieke applicaties is dat een ander verhaal. Hiervoor is een platform nodig dat de werkplek als het ware koppelt aan de IT-omgeving, on-premises of in de cloud.

Komt de gebruiker er even niet uit? Dan is het natuurlijk fijn als hij of zij terug kan vallen op ondersteuning van IT. De IT-voorzieningen moeten effectieve hulp op afstand faciliteren, maar ook de zelfredzaamheid stimuleren.

4. Videoconferencing

Thuiswerken betekent niet dat de werknemer in zijn eentje aan het werk is. Face-to-face contact blijft belangrijk en voorkomt nodeloos berichtenverkeer en miscommunicatie. Een goede videoconferencing tool is dan ook een absolute must. Hiermee zijn problemen sneller en goedkoper op te lossen. Iedereen blijft bovendien betrokken bij een project. Ook de thuiswerkers.

Voor thuiswerkers raadt Samsung Google Duo aan. Deze app voor videoconferencing werkt naadloos samen met de foldable Galaxy Z Flip en de Galaxy S20. De combinatie is eenvoudig in gebruik en garandeert een superieure beeld- en geluidskwaliteit en een goede verbinding.

Toch hebben thuiswerkers er ook belang bij dat uw klant op kantoor investeert in een goede videoconferencing oplossing. Alleen dan kunnen zij als remote medewerkers optimaal betrokken worden bij een vergadering waarbij ook medewerkers vanuit kantoor deelnemen. Het portfolio dat Samsung samen met Cisco heeft ontwikkeld, is dan wellicht een optie. Deze twee leveranciers hebben gezorgd voor een optimale integratie van de hoogwaardige Smart 4K Signage-displays van Samsung en de Webex videoconferencing van Cisco.

Het resultaat is een ‘seamless virtual meeting experience’ met hoogwaardige audio en video, zonder vertragingen tussen beeld en geluid en zonder echo. De Consumer Electronics Control (CEC)-technologie zorgt voor een eenvoudige aansluiting en automatische configuratie van de instellingen. Die instellingen passen zich ook automatisch aan aan de lichtsterkte en het aantal deelnemers in een ruimte. Deelnemers kunnen via verschillende cloudoplossingen op afstand inbellen.

Naast ‘Webex on Display’ bieden Samsung en Cisco ook ‘Webex on Flip’ aan voor het maken van notities tijdens een call. Remote deelnemers kijken direct mee en kunnen de notities op het digitale whiteboard van Samsung ook aanvullen. De notities kunnen achteraf via mail met alle deelnemers worden gedeeld.

5. Security

Thuiswerken brengt op het gebied van security een aantal uitdagingen met zich mee. Voor uw klant is bij een groter aantal thuiswerkers lastiger vast te stellen of de gebruikers van de IT-voorzieningen daadwerkelijk zijn wie ze claimen te zijn. De apparaten van de gebruikers bevinden zich door de thuiswerktrend nog vaker buiten het beveiligde interne netwerk dan al het geval was. En zonder aanvullende maatregelen ook buiten de directe controle van de IT-afdeling. Bijvoorbeeld het uitrollen van patches is dan een stuk lastiger.

Thuiswerkers vormen op hun beurt een aantrekkelijk doelwit voor cybercriminelen. Uit onderzoeken blijkt bijvoorbeeld dat ze in de nieuwe situatie sneller in phishing mails trappen, nu ze bij het vermoeden van phishing niet snel een collega kunnen raadplegen. Cybercriminelen spelen hier massaal op in door thuiswerkers te bestoken met phishing mails waarin ze de ontvangers bijvoorbeeld nieuws beloven over een op handen zijnde vaccin. Of het slachtoffer een valse landingspagina presenteren die lijkt op die van Gmail of Office 365. Door in te loggen overhandigt het slachtoffer zijn inloggegevens aan de aanvaller.

Thuiswerken kan dan ook niet succesvol zijn zonder aanvullende securitymaatregelen, zoals voor het centraal beheren en beveiligen van endpoints. Een moderne endpoint securityoplossing vangt phishing en malware af en helpt bij het herkennen van kwaadwaardige websites.

Het Samsung Knox Platform for Enterprise (KPE) beveiligt meerdere lagen van de toestellen, zelfs de hardware. De ‘Veilige Map’ scheidt zakelijke data eenvoudig van persoonlijke documenten of apps. Bedrijven kunnen dit platform gratis uitproberen.

Meer weten?

Met soepel verlopende videocalls, goed beveiligde toestellen, een comfortabele werkplek en het juiste beeldscherm zullen de teams van uw klant perfect kunnen thuiswerken. Ondersteuning nodig bij de inrichting van het ‘nieuwe thuiskantoor’. Of nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Neem vrijblijvend contact met ons op.