De overheidsmaatregel om afstand van elkaar te bewaren, dwingt uw klanten in de zorgsector tot aanpassing van de huidige werkmethoden. Veel fysiotherapeuten, diëtisten, psychologen en huisartsen ontvangen geen patiënten meer op locatie. Een digitaal consult via beeldbellen biedt uitkomst, maar hoe faciliteert u dat op een veilige manier? Wij beantwoorden veelgestelde vragen over beeldbellen in de zorg.
Voor welke uitdaging staan zorgklanten momenteel?
Momenteel is fysiek contact met patiënten voor veel van uw zorgklanten vrijwel onmogelijk. Veel zorgverleners zijn daar niet op voorbereid. Beeldbellen met patiënten kan een goede vervanging zijn voor een fysiek consult. Veel zorgverleners beschikken echter niet over de hiervoor benodigde tools.
Hoe gaan zorgklanten met deze uitdaging om?
Verschillende zorgaanbieders onderhouden via Skype, WhatsApp of FaceTime contact met patiënten. Dit soort consumentendiensten zijn doorgaans zonder uitgebreide installatie te gebruiken. Daarnaast zijn veel patiënten bekend met de diensten, wat het contact vereenvoudigt. Toch zijn dit soort diensten ongeschikt voor de professionele zorgsector.
Welke risico’s zijn aan dergelijke diensten verbonden?
Consumentendiensten zijn niet ontworpen voor gebruik door zorgprofessionals en brengen dan ook risico’s met zich mee. Zorgorganisaties die Skype, WhatsApp of FaceTime inzetten zijn bijvoorbeeld – afhankelijk van de toepassing – niet compliant met relevante wetgeving en certificeringseisen.
Zo voldoen dit soort diensten niet aan de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (Wbgo), de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en de NEN7510-norm voor informatiebeveiliging in de zorg. Onder meer doordat data Europees grondgebied verlaat. Zorgverleners mogen de genoemde diensten wettelijk dan ook niet gebruiken om zorginformatie te communiceren.
Wat adviseren beroepsorganisaties?
Het advies dat uw zorgklanten vanuit beroepsorganisaties krijgen over het leveren van zorg op afstand verschilt per segment. Uit rondvraag van kennisplatform SmartHealth blijkt dat beroepsorganisaties over het algemeen adviseren applicaties te gebruiken die gericht zijn op de professionele markt. Het gebruik van consumentenapps raden de meeste zorgorganisaties af, en wie dat toch gebruikt moet zich bewust zijn van de risico’s.
Hoe kunt u als partner zorgklanten ondersteunen?
Als partner kunt u uw zorgklanten een veiliger alternatief bieden. Er zijn diverse oplossingen waarmee zorgverleners veilig kunnen communiceren met hun patiënten, die bovendien compliant zijn met wetgeving zoals de Wbgo, AVG en NEN7510. Denk hierbij aan Microsoft Teams of Cisco Webex.
Met dergelijke oplossingen kunnen uw zorgklanten consulten virtueel afhandelen. De oplossingen bevatten hiervoor functionaliteiten voor onder meer beeldbellen, het versturen van berichten, delen van afbeeldingen of doorgeven van informatie.
Hoe kan ik als partner met beeldbellen aan de slag?
Tech Data ondersteunt u bij het leveren van de juiste oplossingen voor beeldbellen aan uw zorgklanten. Wij helpen u de juiste oplossing te selecteren, leveren de benodigde support, trainen uw professionals en kunnen uw vragen beantwoorden. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact op met ons.