De digitale transformatie zit in een stroomversnelling. Gewapend met digitale tools bedenken creatieve ondernemers in hoog tempo nieuwe manieren van werken en zelfs nieuwe businessmodellen. Enkele voorbeelden.
Lukt het als kapster even niet om de haren van een klant wassen? Dan vraag je toch gewoon of die zelf de wasbak op de juiste hoogte instelt en het hoofd achterover legt? Om vervolgens vanaf gepaste afstand een emmer water richting de wasbak te gooien. Zo, haren ook weer gewassen.
Een filmpje van deze watergooiende kapster werd getoond op nationale televisie en ongetwijfeld gedeeld via social media. De actie was natuurlijk grappig bedoeld, maar maakt ook iets duidelijk: de huidige situatie maakt creatief. In moeilijkere tijden gaan ondernemers op zoek naar nieuwe manieren van werken. Alles om ‘in business’ te blijven.
Uiteenlopende voorbeelden
Zo zien we nu ook dat instanties en bedrijven digitale middelen creatief inzetten. Ondernemers zagen al langer de meerwaarde in van digitalisering, maar wisten vaak niet hoe ze die in gang moesten zetten. Onder moeilijke omstandigheden zetten ze nu alsnog volop in op de digitale transformatie. Daarvan zien we in uiteenlopende branches de voorbeelden:
1. Gezondheidszorg
Digitale toepassingen zijn in de gezondheidszorg niet meer weg te denken. Denk aan het online doorgeven van waarden en testresultaten door patiënten, videoconsults met de huisarts of het op afstand monitoren van patiënten. Maar ehealth wordt nu ook ingezet in minder voor de hand liggende situaties.
Neem de geestelijke gezondheidszorg. Daar heeft beeldbellen de afgelopen weken een vlucht genomen. Bijvoorbeeld Karify, een platform dat videosessies voor deze sector regelt, ziet het aantal videosessies dagelijks verdubbelen. Ook in de crisiszorg, waar in gewone tijden intensieve zorg thuis wordt geboden, wordt gegrepen naar de mogelijkheden van video. Een vergelijkbaar beeld is te zien in de verloskundige zorg. Oplossingen zoals Google Hangouts Meet, Cisco Webex of Microsoft Teams zijn hier perfect op ingesteld.

2. Woningmarkt
Bij de zoektocht naar een nieuwe woning komt veel emotie kijken. Zo moet het gevoel bij een beoogd object goed zijn. Bezichtigingen op locatie zijn in tijden van social distance echter lastig.
Woningplatform Roxxle heeft hier iets op bedacht: de ‘Online Huizendagen’. Het platform stelt de deelnemende makelaars in staat om geïnteresseerden een professionele videotour door het huis te presenteren. Bevalt het huis? Het uitbrengen van een bod is eveneens online mogelijk.
Vervolgens een hypotheekadvies nodig? Steeds meer adviseurs beeldbellen met klanten en vragen dossierstukken digitaal aan te leveren. Het eerste renteaanbod kan in steeds meer gevallen per mail worden bevestigd, terwijl daar normaal gesproken een geschreven handtekening voor wordt gevraagd. Een digitale handtekening volstaat echter ook.
3. Overheid
Burgers en ondernemers kunnen steeds meer zaken met de overheid digitaal regelen. Het is de kerngedachte achter de Digitale Overheid. Bestuurlijke knopen doorhakken was echter nog niet mogelijk zonder fysieke aanwezigheid in bijvoorbeeld een raadszaal.
Minister Raymond Knops werkt nu aan een spoedwet die het voor gemeenteraden, waterschappen en Provinciale Staten mogelijk maakt om digitaal te vergaderen en besluiten te nemen. Dit is nu juridisch nog niet toegestaan. Voorwaarde is wel dat burgers de vergaderingen en de besluitvorming kunnen volgen, bijvoorbeeld via een videoverbinding. Als de noodwet wordt aangenomen, zullen gemeenten en andere overheden behoefte hebben aan bijvoorbeeld vergadersystemen waarmee ze de beraadslagingen kunnen streamen.
4. Horeca en retail
De grote supermarkten draaien momenteel topomzetten. Dat geldt helaas niet voor de kleinere winkeliers. De lokale ondernemers gaan echter niet massaal bij de pakken neerzitten. Ze sluiten zich bijvoorbeeld aan bij een e-commerceplatform zoals Local Heroes. Gebruikers van dit platform kunnen via een app bestellen bij de lokale ondernemers.
Local Heroes is vooralsnog met name gericht op Amsterdam West, maar ook in andere delen van Nederland komen vergelijkbare initiatieven van de grond. Zo hebben Hilversumse horecaondernemers de handen ineengeslagen in Centrum Hilversum. Of wat te denken van de 45 Groningse ondernemers die zich hebben verenigd in het online Warenhuis Groningen? “Al het moois uit Groningse winkels is voortaan online te vinden”, zo belooft de website.
Networking en security
Het zijn allemaal voorbeelden van creatieve oplossingen die ook in de toekomst bestaansrecht hebben. Zo zorgen online platforms voor de ontzorging en krachtenbundeling waar met name lokale ondernemers behoefte aan hebben. En als burgers er eenmaal aan gewend zijn dat besluitvorming online is te volgen, is dat niet eenvoudig meer terug te draaien.
In alle gevallen geldt wel dat de gebruikerservaring optimaal moet zijn. Een haperende rondleiding is bepaald niet bevorderlijk voor de verkoopbaarheid van een huis. In de meeste gevallen is ook de beveiliging van data en systemen cruciaal. Zo heeft ehealth geen toekomst als patiëntgegevens niet optimaal beschermd zijn.
Het succes van de digitale transformatie is dus in grote mate afhankelijk van de stabiliteit en de snelheid van de netwerken, en van de kwaliteit van de beveiligingsoplossingen. Onze partner Cisco biedt grote bedrijven maar zeker ook het mkb hiervoor de juiste oplossingen. Zo heeft deze netwerkleverancier de routers en switches in het portfolio die nodig zijn voor het opzetten van stabiele netwerken en voor de bescherming van waardevolle informatie. Lees hier meer over in dit e-book van Cisco.
Naast stabiliteit en snelheid van het netwerk is continuïteit eveneens een belangrijk aspect. In het geval van een stroomuitval kan een noodstroomvoorziening (UPS) van APC zorgen voor het beschikbaar blijven van uw applicatie gedurende een bepaalde tijd en daarmee tevens het verlies van data voorkomen.