De laptop is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot het standaard werkinstrument voor kenniswerkers. Het is een onmisbaar onderdeel van de moderne werkomgeving, zeker wanneer de medewerkers van uw klanten regelmatig onderweg of thuis werken. Maar wat zijn de belangrijkste aandachtspunten bij aanschaf?

1. Voldoende opslag- en verwerkingscapaciteit

De belangrijkste aandachtspunten bij het aanschaffen van een laptop zijn de processor, het geheugen en de opslagcapaciteit. Voor eenvoudig kantoorwerk volstaat een Intel Core i3-processor. Voor zwaardere workloads is een Core i5- of Core i7-processor (of AMD Ryzen-equivalent) geen overbodige luxe.

In alle gevallen is 8 GB werkgeheugen het minimum om soepel met Windows 10 te kunnen werken. De ondergrens voor opslagcapaciteit is 256 GB. Op die manier blijft er naast de Windows 10-installatie voldoende ruimte voor lokale bestanden. Een ssd-schijf is sterk aan te bevelen voor het aanzienlijk vergroten van de betrouwbaarheid, opstartsnelheid en responsiviteit.

2. Securityvoorzieningen

Ingebouwde securityvoorzieningen verkleinen cyberrisico’s, zeker bij diefstal. Denk daarbij aan biometrische toegangsbeveiliging, zoals een vingerafdrukscanner of irislezer. Sommige laptops beschikken zelfs over een infraroodcamera voor gezichtsherkenning, zoals sommige Lenovo Thinkpad-laptops. Deze voorkomen dat onbevoegden de laptop kunnen opstarten. Ook smartcard-sleuven vervullen deze functie.

Nuttig is ook een vPro-chip. Hiermee kan de IT-afdeling op afstand het BIOS updaten of de toegang tot de laptop blokkeren. Onder andere de HP EliteBook– en Dell Precision-laptops beschikken hierover. Ook het Lenovo ThinkShield-beveiligingsplatform voorziet in een dergelijke voorziening.

Veel zakelijke laptops komen met voorgeïnstalleerde securitysoftware. Zo beschikken HP Elite-laptops over HP Sure Click, dat belangrijke applicaties isoleert in een virtuele container. Op die manier beschermt het tegen websites en pdf-bestanden die met malware, ransomware of virussen zijn geïnfecteerd. HP Sure Run beschermt kritische processen tegen malware voor een betere continuïteit. Met HP Sure Sense beschikt de laptop zelfs over een endpointsecurity die op basis van deeplearning-technologie bekende en onbekende dreigingen een halt toeroept. Een opvallende feature is HP Sure View, waarmee het beeldscherm vanaf de zijkant lastig leesbaar gemaakt kan worden. Dat voorkomt ‘meekijkers’.

Een andere waardevolle toevoeging is een tpm-chip. Dit is een soort kluis voor certificaten en cryptografische sleutels; waardevol voor wie gebruikmaakt van schijfencryptie. Andere securityvoorzieningen zijn bijvoorbeeld een zichzelf herstellend BIOS, dat in het geval van een besmetting zichzelf naar de oorspronkelijke staat zet. Ten slotte is een fysieke uitsparing voor een Kensington-slot geen overbodige luxe voor het voorkomen van diefstal.

3. Beeldschermspecificaties

Een kwalitatief goed ingebouwd beeldscherm draagt enorm bij aan het werkcomfort en de ergonomie. Belangrijk is een goede resolutie. Full-hd (1024 x 768) is voor alle schermformaten het minimum. Meer is beter: een 4K-beeldscherm zorgt voor scherpe tekst en afbeeldingen, wat de kans op vermoeide ogen vermindert. Hoogwaardigere beeldschermen hebben een ips-paneel. Dat vergroot de inkijkhoek en verbetert het contrast. Een tn-paneel is goedkoper, maar inferieur wat betreft inkijkhoeken en kleurreproductie. Voor grafisch werk is de betere kleurechtheid van ips een must, voor al het andere werk is het mooi meegenomen.

Naast de gebruikte paneeltechniek en de resolutie is de coating van belang. Een matte, anti-reflecterende coating is voor zakelijk gebruik vaak een pre. Het verhoogt namelijk de leesbaarheid in direct zonlicht en vermindert spiegelingen van bijvoorbeeld een raam.

4. Vormfactor

Laptops komen in meerdere formaten en varianten. Het schermformaat is de belangrijkste maatvoering. Laptops met een beeldscherm tussen de 11 en 13 inch zijn vooral geschikt voor onderweg. Langdurig gebruik aan een bureau zonder externe randapparatuur is om ergonomische redenen niet aan te raden. Laptops met een schermformaat van 15 inch en groter zijn vooral geschikt voor gebruik aan een bureau. Deze zijn simpelweg te groot en te zwaar voor intensief mobiel gebruik.

5. Speciale categorieën

Er zijn een aantal subcategorieën op de laptopmarkt die interessant zijn voor specifieke doelgroepen:

1. Hybride laptops
Deze laptops zijn door het scherm te kantelen te veranderen in een tablet. Dat is met name handig als de laptop veel onderweg wordt gebruikt. Een voorbeeld is de Lenovo ThinkPad X1 Yoga.

2. Ultrabooks
Ultrabooks zijn zeer dunne, lichte laptops met een gestroomlijnd uiterlijk en hoogwaardige componenten. Voor de meeste zakelijke toepassingen beschikken ultrabooks over meer dan genoeg verwerkingskracht. Voor zeer intensieve workloads als videobewerking zijn deze laptops minder geschikt. Een goed voorbeeld van ultrabooks zijn de laptops uit de HP EliteBook-serie. Een opvallende verschijning daarin is de HP Elite Dragonfly, de lichtste en meest compacte zakelijke convertible ter wereld. Het ultrabook, dat nog geen kilo weegt, is gemaakt van hoogwaardige materialen die niet alleen beschikt over topspecificaties, maar ook over uitgebreide securityfeatures.

3. Workstations
Workstations zijn zeer krachtige laptops met een grote verwerkings- en opslagcapaciteit. Daardoor zijn ze geschikt voor specialistische taken die veel rekenkracht vereisen. Vaak hebben de apparaten een schermformaat van 14 inch of meer. Denk hierbij aan een workstation als HP ZBook.

4. Chromebooks
Chromebooks draaien op Chrome OS. Dit besturingssysteem is een soort samensmelting van de Linux-kernel en een Chrome-browser. Chromebooks zijn relatief voordelig in aanschaf, relatief veilig en gemakkelijk in gebruik. De apparaten zijn gebouwd voor cloudcomputing; reguliere Windows-software werkt niet en ook de lokale opslagcapaciteit is beperkt. Wie toch zijn heil in lokale software zoekt: de meeste Android-apps werken wel op deze laptops.

6. Aansluitmogelijkheden

Wie met zijn laptop werkt aan een vast bureau, heeft veelal behoefte aan een extern beeldscherm. Een hdmi-aansluiting is dan ook een minimumvereiste. Nog beter is een displayport-aansluiting. Die laatste ondersteunt hogere resoluties. Verder zijn usb-poorten welkom, het liefst van type 3.0 voor vlotte bestandsoverdracht. Meer is beter, alhoewel een veelvoud aan aansluitingen vaak ten koste gaat van de fysieke mobiliteit. Een sd-kaartlezer is een plus voor wie deze datadragers gebruikt.

Ook draadloze connectiviteit is belangrijk. De wifichip moet de ac-standaard ondersteunen, bluetooth is inmiddels aanbeland bij versie 4.0. Een nfc-chip vereenvoudigt de bestandsoverdracht met smartphones.

7. Ergonomie

Medewerkers gebruiken laptops vaak vele uren achter elkaar. Wie klachten wil voorkomen, moet aanvullende maatregelen nemen. Een draagbaar en stil extern toetsenbord zoals de Kensington SlimType vergroot de ergonomie en het werkcomfort en bevordert een ergonomische houding. Ook externe muizen zijn om die reden aan te raden.

Een belangrijke toevoeging voor laptops aan het bureau is een extern beeldscherm. Kies een model met goede verstelbaarheid. Wie de verstelmogelijkheden verder wil vergroten, monteert de monitor op een desk arm. Wie niet wil investeren in een externe monitor, kan ook uit de voeten met een goed verstelbare laptopstandaard. Deze brengt het ingebouwde beeldscherm op de juiste ooghoogte.

Wilt u meer weten over laptops, of bent u nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Neem contact met ons op voor meer informatie.