Thuiswerken is in ieder geval voorlopig de norm. Uw klanten staan voor een uitdaging: hoe houd ik medewerkers productief en tevreden? Een moderne werkplek biedt hiervoor een stevige basis, en daarin speelt u een belangrijke rol. Maar hoe realiseert u zoiets? Met deze vijf aandachtspunten in het achterhoofd komt u een heel eind.

De voordelen van thuiswerken zijn inmiddels bekend en breed gedragen: een betere balans tussen werk en privé, een hogere productiviteit en minder reistijd. Toch zijn die voordelen geen vanzelfsprekendheid. Nog altijd besteden veel organisaties onvoldoende aandacht aan de thuiswerkplek, in de breedste zin van het woord. Een werkplek die niet aan de eisen voldoet, vergroot het risico op fysieke klachten. Bovendien bestaat het risico dat een niet-optimale werkplek uiteindelijk ten koste gaat van de motivatie, betrokkenheid en emotionele welzijn. Dat zijn nu juist de zaken die iedere organisatie met veel thuiswerkers wil voorkomen. Het doet bovendien alle voordelen van thuiswerken teniet.

Rol van IT
IT speelt volgens Forrester een belangrijke rol in de zoektocht naar de juiste thuiswerkplek. Medewerkers die tevreden zijn over de technologische voorzieningen, zijn doorgaans ook productiever en meer tevreden. Ook maakt het onderzoek duidelijk dat er wat dat betreft nog genoeg te verbeteren valt. Zeker binnen veel mkb-organisaties is dit nog een ondergeschoven kindje. Het ontbreekt nog te vaak aan bijvoorbeeld cloud- en samenwerkingstools, laptops, tablets, smartphones en hybride apparaten die hiervoor specifiek zijn toegerust.

Voor u als IT-partner zijn er dus volop kansen. Deze vertrekpunten zijn belangrijk bij de inrichting van een thuiswerkplek:

1. Aandacht voor ergonomie

Ergonomie is voor de thuiswerkplek net zo belangrijk als op kantoor. Als IT-partner kunt u in ieder geval zorgen voor een goede, verstelbare monitor. Met name verticale afstelling is belangrijk, zodat het beeldscherm op ooghoogte gebracht kan worden. Dat voorkomt pijn aan de nek en schouders, en mogelijk zelfs langdurige uitval.

Ook de monitor zelf is een belangrijk aandachtspunt. Het is belangrijk dat deze beschikt over een stand die blauw licht vermindert. Dat licht is namelijk een belangrijke bron van slaapproblemen en kan bovendien zorgen voor vermoeide ogen en zelfs schade aan het netvlies. Zo beschikken Lenovo-devices over een speciale Eye Care Mode die blauw licht reduceert. De Lenovo ThinkVision S28u-10-monitor gaat zelfs nog een stap verder. Het antiglare-scherm spreidt het licht en blijft glansvrij. Deze technologieën zijn belangrijke wapens in de strijd tegen oogklachten.

Bij gebrek aan een externe monitor is een laptopstandaard of laptoparm aan te raden. Deze brengt het apparaat op de juiste ooghoogte. Bijvoorbeeld in het geval van een krap bureau kan zo’n standaard een verstandiger keuze zijn dan een externe monitor.

2. Kies voor slimme laptopaccessoires

Medewerkers willen steeds vaker zelf de keuze hebben waar ze hun werk uitvoeren. Daarom is een goede laptop zoals de Lenovo ThinkBook een vereiste. Slimme accessoires kunnen de productiviteit van mobiele medewerkers verder vergroten. Denk bijvoorbeeld aan een extern toetsenbord, muis en monitor. Zeker een monitor vergroot de productiviteit fors: met zo’n 40 procent.

Een voorbeeld van een handige laptopmonitor is bijvoorbeeld de ThinkVision M14. Dat is een draagbaar 14-inchscherm dat dient als uitbreiding van het laptopscherm. Voor werk aan een vast bureau is een volwaardige externe monitor interessant, zoals de ThinkVision L27q QHD. Deze monitor kent een hoge resolutie en is daarmee waardevol voor grafisch werk. Voor medewerkers die snel zijn afgeleid kan de ThinkBook Bluetooth Silent Mouse van waarde zijn. Deze muis is volledig stil.

3. Maak online vergaderen zo comfortabel en efficiënt mogelijk

Fysieke meetings zijn massaal vervangen door online vergaderingen. Dat is in veel gevallen een prima alternatief, mits de geluidskwaliteit goed genoeg is. Een slechte verstaanbaarheid is namelijk funest voor effectief overleg. Een hoogwaardige koptelefoon zoals de Lenovo ThinkPad X1 ANC kan veel frustraties besparen.

Deze microfoon onderdrukt storend omgevingsgeluid en beschikt over zes microfoons. De headphones zorgen voor een rijk geluid en zit met slechts 214 gram comfortabel op het hoofd. Ook goede zichtbaarheid van de collega’s aan de andere kant van het beeldscherm is belangrijk. Een goede ingebouwde laptopcamera is daarom een pre, zoals die van de Lenovo ThinkPad E15. Deze 720p-camera produceert niet alleen scherpe beelden, maar past zich ook goed aan slechte lichtomstandigheden aan.

4. Verzeker goede draadloze verbindingen

Zonder een snelle en stabiele internetverbinding is thuiswerken weinig productief. Een degelijke router kan hierin een belangrijk verschil maken. Adviseer uw klant een model dat de Wi-Fi 6-standaard ondersteunt. Deze routers kunnen beter omgaan met hoge internetsnelheden en een groter aantal tegelijkertijd verbonden apparaten.

Het is verder verstandig om zakelijk verkeer voorrang te geven. Met Quality of Service (QoS)-instellingen kent u bepaalde typen dataverkeer een hogere prioriteit toe. Zo verkleint de kans op bijvoorbeeld verstoringen van die belangrijke videoconferencingsessies veroorzaakt door Netflix-kijkende kinderen.

Ook de gebruikte laptop kan een belangrijk verschil maken. Een goede antenne verbetert de signaalkwaliteit en vergroot daarmee de kans op een snelle en stabiele verbinding. Zo bevatten laptops uit de Lenovo ThinkBook-serie strategisch hoogwaardige antennes. Door de juiste materiaalkeuzes bieden deze laptops ook over langere afstanden een goede draadloze verbinding.

5. Oververhitting voorkomen

Niet iedereen die thuiswerkt is een IT-specialist. Het is daarom belangrijk storingen zoveel mogelijk te voorkomen. Met enkele eenvoudige adviezen kunt u de stabiliteit en levensduur van de computersystemen van thuiswerkers aanzienlijk verlengen. Zo bestaat bij intensief gebruik van hardware de kans op oververhitting. Met het stofvrij houden van de behuizing en de plaatsing van het systeem uit de zon zijn de meeste oververhittingsproblemen eenvoudig te voorkomen. Ook het afsluiten van niet-gebruikte software en browservensters kan dit risico verlagen.

Verstandig is het gebruik van apparatuur die voorzieningen heeft die oververhitting voorkomen. Zo zijn zakelijke Lenovo-systemen voorzien van speciale technologie hiervoor. Door slimme designkeuzes en speciale technologie blijven deze ook onder zware belasting koel.

Meer weten?
Nieuwsgierig naar hoe we u kunnen helpen met het maken van de juiste keuzes? Neem vrijblijvend contact met ons op.