Wat hebben toetsenborden, muizen en webcams gemeen? Ze vormen vaak de sluitpost van de IT-begroting. Onterecht, want goede randapparatuur vergroot de productiviteit en het werkplezier. Zeker nu medewerkers vaak deels thuis en deels op kantoor werken, is het goed samen met de klant kritisch te kijken naar deze elementen. Dit zijn de aandachtspunten per categorie.

Toetsenborden

Het toetsenbord is meestal een van de laatste accessoires waaraan gedacht wordt bij het inrichten van de moderne werkplek. Vaak wordt er weinig aandacht besteed aan het uitzoeken van een echt goed exemplaar. Onterecht, want het toetsenbord is een onmisbaar en veelgebruikt gereedschap voor zowel het thuiskantoor als de werkplek op de zaak. Een medewerker genereert tot wel 10.000 toetsaanslagen per dag. Een kwalitatief goed en ergonomisch toetsenbord maakt dan ook een groot verschil als het gaat om productiviteit, ergonomie en simpelweg werkplezier.

Wat precies een ‘goed’ toetsenbord is, verschilt per situatie. De volgende aandachtspunten kunnen helpen om samen met uw klanten tot de juiste keuze te komen:

1. Ergonomie

Een belangrijk aspect van een toetsenbord is de ergonomie. Omdat deze randapparatuur langdurig achter elkaar gebruikt wordt, is het belangrijk dat het bord een goede houding stimuleert. Belangrijk is onder andere de instelbaarheid van de hellingshoek. Sommige gebruikers geven de voorkeur aan een ‘plat’ toetsenbord, terwijl anderen liever de toetsen lichtjes naar hun toe gericht willen hebben.

Er zijn ook speciale toetsenborden verkrijgbaar die zijn ontwikkeld met ergonomie als centraal uitgangspunt. Een goed voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld het Microsoft Ergonomic Keyboard. Dit model beschikt over een gesplitst toetsenbord voor een zo natuurlijk mogelijke positie van de polsen. Ook heeft het toetsenbord een verbeterde handsteun, zodat de zwaartekracht niet zijn tol gaat eisen.

2. Formaat

Ook het formaat is een belangrijk aandachtspunt. Een fullsize-toetsenbord beschikt over een aparte sectie voor de pijltjestoetsen en een apart numeriek gedeelte. Deze toetsenborden zijn zeer geschikt voor medewerkers die veel met cijfers en/of spreadsheets werken. Denk bijvoorbeeld aan financieel medewerkers of boekhouders. Het invoeren van cijfers via een rechthoekig numeriek gedeelte gaat aanmerkelijk vlotter dan via de horizontale cijferreeks onder de functietoetsen.

Sommige fullsize-toetsenborden beschikken naast deze toetsen over handige snelkoppelingen. Zo beschikt het Microsoft Bluetooth Keyboard niet alleen over numerieke toetsen, maar ook toetsen voor Office 365, de zoekfunctie, emoji-toetsen, en snelkoppelingen voor zaken als mediabediening, apps, scherm, een rekenmachine, en het aanpassen van het volume.

Wie zoekt naar een wat kleiner model vanwege beperkte bureauruimte, is met een compact model zoals het Microsoft Designer Compact Keyboard – mits de werkzaamheden het toelaten – waarschijnlijk beter geholpen. Dit model heeft een slanke, moderne vormgeving en laat zich eenvoudig vervoeren.

Voor medewerkers die veel cijfers invoeren en veel mobiel werken, is het niet altijd praktisch overal en altijd een fullsize-toetsenbord mee te dragen. Voor hen heeft Microsoft een draagbaar, los numeriek toetsenbord: de Microsoft Number Pad. Deze draadloze pad sluit je eenvoudig aan op de laptop en maakt het invoeren van cijfers ook onderweg een stuk efficiënter. Dit apparaat is ook de perfecte compagnon van het Microsoft Designer Compact Keyboard.

3. Aansluitmogelijkheden

Grofweg is er de keuze uit bedrade en draadloze toetsenborden. Het voordeel van een bedraad toetsenbord is prijstechnisch. De nadelen zijn evident: draden geven een ietwat rommelig aanzicht en het risico op draadbreuk. Draadloze toetsenborden zijn beter draagbaar en bovendien eenvoudig te verbinden. Het Microsoft Bluetooth Keyboard kan dankzij de functie ‘Snel koppelen’ met een simpele handeling aan een Windows 11 Home/Pro en Windows 10-pc worden gekoppeld.

Medewerkers gebruiken steeds vaker een tablet naast hun laptop of desktop. Dan is het wel zo handig als het toetsenbord ook hiermee (draadloos) kan verbinden. Met bijvoorbeeld het Microsoft Designer Compact Keyboard switch je eenvoudig tussen de laptop, tablet en zelfs een derde apparaat.

4. Draagbaarheid

In een hybride werksituatie kan een goede draagbaarheid van het toetsenbord wenselijk zijn. Medewerkers kunnen het bord dan eenvoudig transporteren van hun thuiswerkplek naar kantoor en vice versa. Compacte toetsenborden zoals de Microsoft Designer Compact Keyboard zijn hiervoor het meest geschikt, omdat die het makkelijkst in een (rug)tas passen. Ook het bescheiden gewicht van dit toetsenbord (288 gram) is in dat geval een pre.

Muizen

Naast het toetsenbord is ook de muis een onmisbare accessoire voor vrijwel iedere kenniswerker. En net als het toetsenbord zit ook de muis vaak in het verdomhoekje. Wederom onterecht, want een goede, nauwkeurige en ergonomische muis verkleint niet alleen de kans op RSI-klachten, maar ook op frustratie. Weinig is zo vervelend als een muis die niet lekker reageert of doet wat de gebruiker wil.

Net als voor toetsenborden geldt: voor iedere taak een optimale muis. Onderstaande aandachtspunten helpen bij het maken van de juiste keuze:

1. Ergonomie

Een muis met een goede ergonomie volgt de natuurlijke vorm en stand van de handen, terwijl de polsen ondersteund worden. Zo bevat de Microsoft Precision Mouse doordachte ergonomische details, zoals zijgrepen en een duimsteun voor extra comfort. Ook de Microsoft Bluetooth Ergonomic Mouse beschikt over dergelijke eigenschappen. De slanke en lichtgewicht Microsoft Arc Mouse beschikt over een ‘kromme rug’, die daarmee de natuurlijke stand van de hand volgt en een ontspannen muishouding bevordert. Deze muis verliest zijn kromming in uitgeschakelde positie zodat het weinig plek in een tas inneemt.

2. Functionaliteit

Een muis is toch een muis? Niet helemaal. Sommige muizen beschikken over extra functionaliteit, zoals horizontaal scrollen. Dat maakt een nog intuïtiever gebruik van mobiele apparaten mogelijk. De Microsoft Arc Mouse beschikt over deze functie.

3. Precisie

Een belangrijke eigenschap van een muis is de precisie. Met andere woorden: de mate van nauwkeurigheid waarmee de muis reageert op aanwijzingen van de gebruiker. Een nauwkeurige muis reageert ook op de kleinste bewegingen. Het ene model is preciezer dan het andere, wat voor bijvoorbeeld grafisch werk zeer belangrijk kan zijn. Zo beschikt de Microsoft Precision Mouse over een extreem hoge nauwkeurigheid.

 

Webcams

Een derde categorie randapparatuur waar onterecht te weinig aandacht naar uitgaat is de webcam. En dat terwijl de videovergadering sinds de uitbraak van de pandemie een veelgebruikt communicatiemiddel is. Een goede webcam verbetert de verstaanbaarheid en de beeldkwaliteit, en vergroot daarmee de beleving en effectiviteit van onlinevergaderingen.

De volgende aandachtspunten zijn belangrijk bij de aanschaf van een goede webcam:

1. Geluidskwaliteit

Wie niet met een losse headset wil werken, is voor een goede verstaanbaarheid aangewezen op de kwaliteiten van de ingebouwde microfoon van de webcam. Bijvoorbeeld de Microsoft L2 Lifecam Cinema beschikt over een hoogwaardige microfoon met ruisonderdrukking. Deze filtert storende achtergrondgeluiden en verbetert daarmee de verstaanbaarheid van de gebruiker.

2. Beeldkwaliteit

Een goede beeldkwaliteit is belangrijk voor een effectieve vergadering. Het geeft deelnemers het gevoel daadwerkelijk fysiek bij elkaar aanwezig te zijn. Bovendien zorgt het voor een betere overdracht van non-verbale gebaren. Juist deze signalen zijn bij intermenselijke communicatie erg belangrijk en zorgen ervoor dat mensen elkaar beter aanvoelen en begrijpen.

Zowel de Microsoft L2 Lifecam Cinema als de Microsoft L2 Lifecam HD-3000 bieden haarscherpe 720p-video. Dankzij Truecolor-technologie blijven de beelden ook in mindere lichtomstandigheden van goede kwaliteit.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de essentiële accessoires voor de moderne werkplek? Neem vrijblijvend contact op, we denken graag me u mee.