Bij fabrikanten van print- en documentoplossingen gebeurt achter de schermen vaak veel waar we weinig weet van hebben. Denk alleen al aan het verduurzamen van printers. We vroegen Christina Geierlehner, Sustainability Manager Benelux bij HP, naar de huidige en toekomstige ontwikkelingen.

Wat verstaat HP onder duurzaamheid?
“We willen met HP een positieve impact op de planeet, mensen en gemeenschappen maken. Dat wil niet alleen zeggen dat we werken aan een beter milieu, maar ook aan betere omstandigheden voor mensen en hun leefgemeenschappen. We zetten ons in voor bijvoorbeeld betere werkomstandigheden en hogere levensstandaarden. Daarin willen we bovendien transparant zijn. Zo brengen we jaarlijks een ‘Human Rights Progress Report’ uit, naast ons reguliere Sustainability Report.”

Op welke manieren bewaken jullie de duurzaamheid van jullie oplossingen?
“HP heeft allerlei initiatieven genomen om de footprint te verkleinen. Zo zijn ons eigen papier en verpakkingen afkomstig van gecertificeerde en gerecyclede bronnen. Sinds 2017 heb- ben we ook een project lopen in Haïti. We verzamelen daar plastic flessen die anders in de oceaan terecht zouden komen. Dat plastic gebruiken we in onze cartridges en hardware.
In totaal hebben we al zo’n 60 miljoen plastic flessen uit de oceaan geweerd.”

Stimuleren jullie klanten tot duurzaam gedrag?
“We bieden klanten het HP Planet Partners-programma. Klanten kunnen gebruikte cartridges kosteloos terugsturen. Van alle inktcartridges die we produceren bevat 80 procent closed-loop gerecycled plastic.”

Daarnaast hebben een nieuwe lijn printoplossingen geïntroduceerd: HP Pagewide en Pagewide XL. Deze apparaten bieden alle voordelen van laserprinters, maar dan tegen een zeer laag energieverbruik. Deze printers bevatten ook minder onderdelen. Dat scheelt in transport en verpakkingsmateriaal. Zo sluiten we aan op de doelstelling van veel klanten om hun CO2-footprint te verkleinen. Ten slotte bieden onze 3D-printers onze klanten de mogelijkheid met minder materiaal en lichter te produceren.

Leveren jullie ook een herstellende bijdrage?
“Jazeker. Sinds 2019 hanteren we het forest positive-uitgangspunt. Ons papier mag nooit ten koste gaan van wereldwijde bebossing, en nu gaan wij nog een stap verder. Via het project HP Sustainable Forest Collaborative werken we samen met het Wereldnatuurfonds voor het herstellen, beschermen en verantwoord beheren van meer dan 80 duizend hectare bos.”

Wat doet uw organisatie om printen veiliger te maken?
“Het is voor ons een groot voordeel dat we veel meer doen dan alleen printing. We kunnen voor de beveiliging van onze printers sterk leunen op ervaringen en oplossingen uit onze pc-divisie. Bijvoorbeeld embedded securityvoorzieningen als BIOS-beveiliging komen daar vandaan.”

Hoe spelen jullie in op de groeiende vraag naar printing-as-a-service?
“Voor consumenten en het mkb bieden we het Instant Ink-programma. Bij dit abonnementsmodel reken je de variabele printkosten af per pagina. Is de inkt bijna op, dan sturen we tijdig kosteloos inktcartridges naar de klant. Voor grotere organisaties bieden we Managed Print Services. We kunnen daarbij via monitoring in onze oplossingen zien wat de klant nodig heeft en daarop de service aanpassen. Die flexibiliteit is voor veel klanten waardevol in deze onzekere coronaperiode.”

Wat voor rol speelt AI in jullie printoplossingen?
“Sensoren in onze printoplossingen monitoren continu de status van onderdelen. Door analyse van die sensoren met
AI kunnen HP en haar partners preventief onderhoud plegen. Verder gebruiken we AI voor tekstherkenning en automatische archivering. Daarnaast bepalen algoritmen de optimale verdeling van toner en inkt, zodat zo min mogelijk verlies hiervan optreedt. Ook detecteert AI in beveiligingsoplossingen afwijkingen in netwerkverkeer om onze apparaten en het netwerk te beschermen.”