Veel organisaties zijn op dit moment in transitie. Veel vaste bureaus worden omgevormd naar flexplekken. Een uitgelezen moment voor u als partner om uw klant te adviseren over monitoren die passen bij het nieuwe, moderne kantoor. Maar waar moet u precies op letten en wat zijn de mogelijkheden?

Onze ogen spelen een niet te onderschatten rol in ons dagelijks werk. Al beschikken we over een perfect zittende stoel, een ergonomisch toetsenbord en muis en een in hoogte verstelbaar bureau, zonder goede monitor dalen de focus en de productiviteit, en krijgen we alsnog klachten. Maar wat is precies een goede monitor? Het antwoord op die vraag hangt af van de functionele eisen, omstandigheden en specifieke wensen van uw klant. Met onderstaande aandachtspunten in het achterhoofd maakt u samen de juiste keuzes.

1. Resolutie

Een belangrijk aandachtspunt is de resolutie van de monitor, ofwel het aantal beeldpunten. Hoe hoger de resolutie, hoe meer werkruimte de monitor biedt en hoe fijnere details deze kan weergeven. Een hoge resolutie maakt ook letters scherper en kan op die manier vermoeidheid tegengaan.

Full-hd
Iedere moderne kantoormonitor beschikt over minstens een full-hd-resolutie (1920×1080 beeldpunten). Dit is de ‘baseline’ voor regulier kantoorwerk en voor doorsneetaken voldoende. Deze resolutie gaat gepaard met een schermdiagonaal tot 27 inch. Bij grotere beeldschermen wordt het beeld en met name tekst op full-hd korrelig, wat kan leiden tot vermoeidheid.

WQHD
WQHD-monitoren (2560×1440 beeldpunten) hebben een widescreen-beeldverhouding (16:9) en door de hogere resolutie meer werkruimte. De extra werkruimte is ideaal voor multitasking, omdat de gebruiker met deze resolutie twee volwaardige applicatievensters naast elkaar kan gebruiken.

UHD (en hoger)
Een stap hoger op de ladder staat UHD (ultra-hd), ook wel 4K genoemd. Deze resolutie (3840×2160 beeldpunten) komt vrijwel alleen voor in combinatie met een schermformaat van 27 inch of meer. De hoge resolutie is erg geschikt voor grafisch veeleisende gebruikers.

5K en 8K
Voor wie 4K nog niet genoeg is, zijn er ook 5K- en 8K-monitoren verkrijgbaar. Dit zijn zeer specialistische monitoren voor doelgroepen voor wie de kleinste details zeer cruciaal zijn. Denk aan fotografie of medische toepassingen.

2. Schermdiagonalen

Het schermdiagonaal bepaalt de grootte van het schermoppervlak. Een groter oppervlak vergroot het kijkcomfort, biedt ruimte aan hogere resoluties en kan ook wenselijk zijn bij grotere kijkafstanden.

Businessmonitoren zijn verkrijgbaar vanaf een schermdiagonaal van zo’n 24 inch. Dat is meteen het meest verkochte formaat en volstaat in veel situaties. Wie een stap groter wil, kiest voor 27 inch. Zeker in hogere resoluties dan full-hd is het extra schermoppervlak wenselijk. Voor specialistischere taken zijn nog grotere monitoren verkrijgbaar, van 32 tot wel 50 inch. Deze zijn in combinatie met de hoge resoluties (vaak UHD of hoger) geschikt voor de weergave van fijne details, of specialistische taken zoals desktoppublishing.

Superwide als multi-monitor vervanger
Voor het vervangen van een multi-monitoropstelling zijn de superwide modellen interessant. Deze zijn dusdanig breed dat ze de content van twee reguliere monitoren kunnen weergeven. Superwide monitoren met een PbP-functie (Picture-by-Picture) kunnen zelfs content van twee of meer bronnen (bijvoorbeeld twee laptops) gelijktijdig naast elkaar tonen. Hierbij wordt het scherm in tweeën (of zelfs vieren) gedeeld en krijgt iedere bron een gelijk deel van het oppervlak toegewezen. Een alternatief is PiP (Picture-in-Picture). De monitor toont hierbij de content van de tweede bron in een apart venster, bovenop de reguliere content.

Een voorbeeld van een superwide monitor is de Philips 439P9H. Deze 43 inch monitor heeft een resolutie van 3840×1200 beeldpunten en vervangt daarmee twee reguliere monitoren. De lichte kromming in het zeer brede beeldscherm vergroot het kijkcomfort. Bovendien beschikt deze monitor over een handig usb-c-docking systeem waarmee de gebruiker via een enkele kabel alle randapparatuur aansluit. Dat zorgt voor een opgeruimde werkplek en maakt ‘snel inprikken in de werkplek’ mogelijk (zie punt 4: aansluitmogelijkheden). Een ingebouwde KVM Switch stelt de gebruiker in staat om met 1 keyboard & muis 2 clients aan te sturen. Voor onder andere videoconferencing is een pop-up windows hello full hd webcam aan boord.

3. Paneeltechnologie

Het gebruikte paneel is voor een groot deel verantwoordelijk voor de kwaliteit van de beeldweergave en de kijkhoek. We onderscheiden een aantal paneeltypen:

TN
De goedkoopste panelen gebruiken TN (Twisted Nematic) technologie. Deze technologie biedt hoge ververssnelheden, maar inferieure kleurweergave en inkijkhoeken. Daardoor zijn ze eigenlijk alleen geschikt voor gaming en kunt u deze panelen in een zakelijke omgeving beter links laten liggen.

IPS / VA
Monitoren met een IPS-paneel (In Plane Switching) bieden beduidend betere kijkhoeken dan exemplaren met een TN-paneel. Ook de kleurweergave is natuurgetrouwer. Doordat IPS-technologie in de afgelopen jaren zeer betaalbaar is geworden, is het een prima basis voor regulier kantoorwerk en het paneeltype dat het meest wordt toegepast in nieuwe businessmonitoren.

Een alternatief met vergelijkbare eigenschappen is VA (vertical alignment). Deze technologie biedt met name goede contrasten.

sRGB vs. Adobe RGB en HDR
Een aandachtspunt voor grafisch werk is de kleurruimte die het paneel biedt. Monitoren die de sRGB-ruimte kunnen weergeven, voldoen voor reguliere taken. Grafische professionals hebben veelal baat bij monitoren die alle kleuren van het bredere Adobe RGB-bereik aankunnen. Zij hebben bovendien baat bij monitoren met HDR-ondersteuning. HDR zorgt voor een betere weergave van contrasten tussen lichte en donkere delen en een betere weergave van kleurnuances.

4. Aansluitmogelijkheden

Zeker voor flexplekken is het belangrijk dat gebruikers hun laptop eenvoudig kunnen aansluiten op de werkplek. Niemand zit te wachten op het inprikken van allerlei kabels voordat ze aan de slag kunnen. Philips biedt hiervoor met zijn dockingmonitoren zoals de eerdergenoemde Philips P439P9H een handige oplossing. Deze monitoren beschikken over usb-aansluitingen voor randapparatuur als een toetsenbord, muis, smartphone en headset. Via een usb-c-kabel sluiten ze die gehele werkplek in één keer aan op hun laptop. De bandbreedte van usb-c-technologie is ruim voldoende om de communicatie met alle randapparatuur over dezelfde poort te laten verlopen. Het systeem maakt een apart dockingstation in veel situaties overbodig.

Een alternatief voor flexplekken zijn monitoren met DisplayLink-technologie. Hiermee kunnen gebruikers hun laptop eenvoudig via usb of zelfs wifi koppelen aan een monitor. Het systeem voorkomt ongemakken door verkeerde kabels of niet-ondersteunde aansluitsystemen. Iedere laptop beschikt immers over usb en/of wifi. Op deze manier kun je bovendien gemakkelijk meerdere monitoren aan hetzelfde systeem aansluiten, mocht dat wenselijk zijn.

5. Verstelbaarheid en ergonomie

Een goed verstelbare monitor helpt bij het terugdringen van de kans op klachten als hoofd- en nekpijn. Zeker op een flexplek moeten gebruikers de monitor snel in de gewenste houding kunnen stellen. De mogelijkheid de monitor op de juiste ooghoogte te stellen, is cruciaal. Daarnaast is het naar voren en achteren kunnen kantelen een belangrijke pre, evenals zijwaartse verstelling.

Sommige monitoren beschikken over functies die het beeld dusdanig veranderen, waardoor langdurig gebruik aangenamer wordt. Denk aan het terugschroeven van contrasten of schadelijk blauw licht, dat op lange termijn het gezichtsvermogen kan aantasten. Philips heeft hiervoor LowBlue-modus op zijn monitoren. In deze stand zorgt slimme ingebouwde software voor een beperking van deze lichtgolven, zonder dat de beeldkwaliteit teveel wordt aangetast.

Meer weten?
Wilt u meer weten over ons monitorenaanbod en nieuwsgierig naar hoe we u kunnen helpen met het maken van de juiste keuzes? Neem vrijblijvend contact met ons op.