Of het nu een back-up is van alle lesdocumenten, of een handige stick voor het snel verplaatsen van nakijkwerk: mobiele opslagmedia zijn binnen onderwijsomgevingen onmisbaar. Maar waar moet een goede stick of drive aan voldoen? Wij zetten 5 onmisbare eigenschappen op een rij.

1. Mobiele vormfactor

Een stop bij de koffieshop, even langs een vriendin, op de fiets naar de campus. Een mobiele gegevensdrager reist continu met een student of docent mee en moet dus gemakkelijk in bijvoorbeeld een zijvakje passen. Een compacte, draagbare vormgeving verdient dan ook de voorkeur.

2. Een stevige behuizing

Gebruikers willen hun sticks en drives met waardevol werk en lesmateriaal overal zorgeloos mee naartoe kunnen nemen. In de praktijk komen dergelijke apparaten vaak onbeschermd in een rugzak of schooltas terecht. Ook een ongelukje met bijvoorbeeld koffie zit in een klein hoekje. Daarom is het cruciaal dat dergelijke media voorzien zijn van een behuizing die tegen een stootje kan. Krasvrije metalen hebben de voorkeur boven plastic en de afdichtingen moeten voldoende zijn om bescherming te bieden tegen kleine ongelukjes.

3. Voldoende opslagcapaciteit

Lesmateriaal is steeds vaker multimediaal. Geluidsfragmenten en zeker videoclips nemen relatief gezien veel ruimte in beslag. Niets is zo vervelend als een gegevensdrager waarbij de gebruiker continu tegen de opslaglimieten aanloopt en regelmatig bestanden moet verwijderen. Een ruime opslagcapaciteit is dan ook een ‘must’. Voor sticks geldt een praktische ondergrens van 16GB, mobiele drives zijn vanaf 128GB interessant.

4. Betrouwbare gegevensopslag

Niemand wil uren werk verliezen door een technisch probleem. Opslagmedia voor onderwijsomgevingen moeten dan ook voldoen aan het hoogste kwaliteitseisen op het gebied van betrouwbaarheid. Het financiële voordeel van goedkope, inferieure media weegt bij lange na niet op tegen de nadelen daarvan.

5. Vlotte datadoorvoersnelheden

Weinig is zo vervelend als minutenlang naar een voortgangsbalk staren, omdat je grote hoeveelheden materiaal kopieert naar de mobiele drive. Een vlotte overdrachtssnelheid is dan ook beslist geen overbodige luxe. USB-3 en USB-C maken in theorie zeer hoge overdrachtssnelheden mogelijk, waardoor in ieder geval de aansluiting geen bottleneck meer vormt. Toch wil dat niet zeggen dat alle schijven even snel zijn; de verschillen kunnen behoorlijk uiteenlopen.

Samsung SSD
Een voorbeeld van een capabele externe drive voor bijvoorbeeld het maken van back-ups van lesmateriaal is een Samsung SSD. Deze schijven zijn licht, klein en stevig gebouwd. Ze beschikken over een metalen buitenkant en valbescherming tot 2 meter, waardoor je deze veilig in een rug- of jaszak kunt vervoeren. Ook de usb-sticks van Samsung zijn een goede en betrouwbare keuze. Deze zijn eenvoudig aan een sleutelhanger te bevestigen. Dankzij een lees- en schrijfsnelheid van respectievelijk 300 MB/s en 90 MB/s zijn ook grote bestanden in een oogwenk op de stick gezet.

PNY Elite SSD
Een andere interessante optie is de PNY Elite SSD. Deze compacte, maar krachtige drives hebben een overdrachtssnelheid tot 430 MB/s. De metalen behuizing geeft bij een stoot of val geen krimp. De opslagcapaciteit van 240GB is ruim voldoende voor het maken van een back-up van alle waardevolle lesmaterialen.

Meer weten?

Wilt u meer weten over ons assortiment van mobiele gegevensdragers voor het onderwijs? Neem vrijblijvend contact met ons op, we kijken graag samen met u naar de mogelijkheden.