Ruim twee jaar terug werd menig kantoor (deels) leeggehaald om het aantal werkplekken te verminderen vanwege de heersende pandemie en de ruimte die diende te worden gecreëerd tussen de nog aanwezige werkplekken. Nu zijn veel bedrijven erop gericht kantoorruimtes opnieuw in te richten. Niet zoals voorheen, maar volledig afgestemd op het nieuwe hybride werken met flexplekken en meer ruimtes voor videoconferencing en andere vormen van overleg. Ook andere ruimtes, zoals bijvoorbeeld een receptie, ontvangst- of vergaderruimtes krijgen een andere invulling. Werknemers en bezoekers ontmoeten elkaar op kantoor voor overleg en dienen meer en beter geïnformeerd te worden over de mogelijke werkplekken en beschikbare ruimtes en faciliteiten.

Bij de inrichting van de flexibele werkplekken wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met wensen en behoeftes van de gebruikers, die best weleens uiteenlopen. Aan de andere kant wordt gestreefd naar zoveel mogelijk uniformiteit om te zorgen dat alle hardware en software beheersbaar blijft voor de IT-afdeling. Het is dus zoeken naar een evenwicht tussen flexibiliteit en standaardisatie, die zowel voor de IT-medewerkers als overige werknemers resulteert in een efficiënte en aangename werkomgeving. Grote IT-leveranciers zoals HP en Dell stellen het hybride werken al langer centraal en bieden een compleet pakket van hardware, software en ondersteuning voor een volledige invulling van toekomstgerichte en veilige werkplekken. Ook Lenovo beschikt over een breed aanbod dat via Device-as-a-Service financieel aantrekkelijk kan worden aangeboden.

De basis van een goed functionerende hybride werkomgeving is een juiste IT-infrastructuur. Door de flexibele manier van werken is connectiviteit hierbij van essentieel belang. Naast de bekabelde netwerkoplossingen voor desktops en docking stations, is ook een goede Wifi onmisbaar om werknemers en bezoekers te voorzien van de benodigde verbinding. TP-Link biedt hiervoor met het Omada SDN-platform een netwerkoplossing waarin naadloos access points, switches en gateways kunnen worden ingepast. Omada creëert een uiterst schaalbaar netwerk, dat volledig via één interface kan worden beheerd. De naadloze bekabelde en draadloze WiFi verbindingen zijn perfect geschikt voor moderne kantoren.

Naast connectiviteit is ook stroomvoorziening een belangrijk aandachtspunt. Elektrische voorzieningen en beschikbaarheid van elektriciteit lijken een vanzelfsprekendheid, maar dit is lang niet altijd het geval. De kwaliteit van stroom laat nog wel eens te wensen over en zal in de toekomst steeds vaker aandacht vragen. Met de inzet van een UPS (Uniterruptible Power Supply) van bijvoorbeeld APC, zoals de Smart UPS of Back UPS, of een 5P of Ellipse van Eaton, bent u niet alleen beveiligd tegen stroomuitval, maar tevens tegen overspanning, Hierdoor zijn uw IT en audiovisuele apparatuur beter beschermd wat zorgt voor een langere levensduur.

Zoals eerder gezegd worden ook andere ruimtes in kantoren aangepast aan de nieuwe manier van werken. Door de combinatie van op kantoor en thuis werken dienen aanwezige medewerkers en bezoekers geïnformeerd te worden over beschikbare werkplekken en overlegruimtes. Zo kunnen ontvangst- en receptieruimtes worden voorzien van signing die zorgen voor een goede informatievoorziening. Diverse merken leveren hiervoor passende displayoplossingen. Zo biedt Sony met de Bravia high-definition displays een zeer hoge kwaliteit beeld met 4K-resolutie. Ook LG biedt digital signage displays voor kantoren, speciaal ontworpen om lange tijd achtereen operationeel te zijn, zonder dat warmte zorgt voor problemen. Samsung tot slot biedt naast displays voor vaste opstelling ook de mobiele en flexibel inzetbare Samung Flip voor professioneel gebruik. Met deze displayoplossingen kunnen bedrijven voorzien in een aantrekkelijke en functionele manier van informatievoorziening en samenwerking.

Bent u geïnteresseerd in meer oplossingen voor de inrichting van moderne en toekomstgerichte kantoorruimten, lees dan onze andere blogs op Road2Growth of neem contact op voor een passend advies.