Zorgmedewerkers zetten zich dagelijks in voor het welzijn van anderen. Hun eigen gezondheid is echter net zo belangrijk. Met de juiste oplossingen voor unified communications (UC) stimuleer je als zorginstelling gezondere gewoonten.

UC-oplossingen hebben de manier waarop we werken radicaal veranderd. Dat is in de zorgsector niet anders. Medewerkers op afstand kunnen zonder al te veel moeite communiceren met collega’s op de werkvloer, wat voor flexibiliteit zorgt. Bijvoorbeeld draadloze headsets geven – letterlijk – veel bewegingsvrijheid.

Gezonde werkplek

Volgens recent onderzoek zijn de risico’s voor de gezondheid en algehele welzijn niet te onderschatten. Door langdurige zitsessies drukken de organen als het ware in elkaar, waardoor er minder bloed stroomt naar andere delen van het lichaam. Die verminderde doorbloeding kan resulteren in bijvoorbeeld een hogere bloeddruk. Ook vergroot het de kans op allerlei cardiovasculaire ziektes; nog altijd doodsoorzaak nummer 1 in de westerse wereld. Daarnaast vergroot zitten het risico op een overactieve alvleesklier en diabetes.

Ergonomische risico’s

De risico’s van langdurig zitten worden nog eens versterkt als medewerkers onvoldoende rekening houden met een goede ergonomie. Rug- en nekklachten zijn beslist geen zeldzaamheid bij medewerkers die veel bureauwerk verrichten.

Ook bellen is niet zonder risico. Medewerkers klemmen vaste en mobiele telefoons tijdens een gesprek vaak tussen hun nek en schouder, zodat ze hun handen vrijmaken voor bijvoorbeeld het maken van aantekeningen. Die slechte houding drukt de halswervels in elkaar. Dat vergroot de kans op een waaier aan klachten, zoals nek- rug- en schouderpijn.

Van sufheid tot depressie

Langdurig zitten en de verminderde doorbloeding die dat teweegbrengt heeft meer nadelen dan enkel op het vlak van gezondheid. Zo kan het sufheid veroorzaken, door een gebrek aan vers bloed en zuurstof richting de hersenen. Stilzitten kan zo denkprocessen vertragen, omdat de hersenen verstoken blijven van ‘voeding’. Op de langere termijn zorgt dat bovendien voor een vergroot risico op stress, burn-outs en zelfs depressie.

Gelukkig krijgen deze bedreigingen voor de gezondheid en welzijn steeds meer aandacht. Niet voor niets hebben steeds meer zorginstellingen oog voor zowel het welzijn als voor technologische oplossingen die dat welzijn stimuleren. Hier ligt een belangrijke rol weggelegd voor moderne UC-oplossingen. Zeker gebruiksvriendelijke, draadloze headsets met specifieke UC-optimalisaties bieden veel kansen op een gezonder werkklimaat. Zeker als de organisatie zelf ook veel aandacht geeft aan mobiliteit en flexibiliteit op de werkvloer.

Vrijheid

Een draadloze headset geeft zorgmedewerkers veel vrijheid. Zij kunnen probleemloos rondlopen, ook tijdens overleg. Het stimuleert om even naar die collega te lopen in plaats van een e-mail te sturen. Ze hoeven immers niet bang te zijn dat ze een oproep missen, want UC-geoptimaliseerde headsets blijven communiceren met het basisstation. Daardoor kunnen medewerkers ook buiten de eigen kantoorruimte oproepen aannemen.

Die mobiliteit zorgt niet alleen voor minder zituren, maar biedt ook sociale voordelen. Het stimuleert face-to-face-interactie en zorgt er bovendien voor dat – zeker in grotere organisaties – collega’s elkaar leren kennen en herkennen. In sommige zorginstellingen kan die toegenomen vrijheid ook resulteren in meer sociale interacties met patiënten, omdat medewerkers gestimuleerd worden hun kantoor te verlaten en zich op de ‘zorgvloer’ te begeven. Op die manier kan de zorginstelling zich een socialer en opener gezicht aanmeten.

Sommige zorgorganisaties gaan nog een stap verder, en voeren speciale wellnessprogramma’s voor hun medewerkers. Onderdeel van zulke programma’s zijn bijvoorbeeld meetings waarbij medewerkers niet gezamenlijk aan een overlegtafel zitten, maar staand in een speciale stand-upruimte of lopend door de gangen overleg voeren.

Grote impact

Dat lijkt misschien niet nuttig, maar zelfs zulke korte momenten staan of lopen in plaats van zitten kunnen al een grote impact maken op de doorbloeding en daarmee de gezondheid en productiviteit. Zeker als de zorginstelling naast moderne UC-oplossingen ook investeert in speciaal meubilair, zoals zit-stabureaus, of zelfs werkplekken met een loopband. Dergelijke programma’s en voorzieningen oefenen bovendien een aantrekkingskracht uit op talent, niet onbelangrijk in een sector waar medewerkers over het algemeen lastig te vinden zijn.

Al met al is aandacht voor mobiliteit en gezondheid van onschatbare waarde. UC-oplossingen maken daarin zoals gezegd een belangrijk verschil. Goed werkende, professionele draadloze headsets zijn onmisbaar in de strijd tegen alle psychologische en fysieke ‘zitziektes’ en alle ellende die daarmee gepaard gaat. Maar dan moeten die headsets wel aan een aantal concrete eisen voldoen. Leverancier EPOS fabriceert hoogwaardige headsets met een aantal krachtige eigenschappen:

  1. Hands-free mobiliteit

Draadloze EPOS-headsets geven medewerkers de mogelijkheid rond te lopen en achter hun bureau vandaan te komen. Bovendien houden zij beide handen vrij voor andere taken.

  1. Goede ergonomie

Volgens experts draagt een goede ergonomie bij aan zowel werkgeluk als de vermindering van beroepsgerelateerde klachten. Het dragen van een headset is vanuit ergonomisch oogpunt sowieso al een pre, omdat het de noodzaak wegneemt om telefoons tussen nek en schouder te klemmen.

Ergonomische eigenschappen van de headsets zelf zitten soms in kleine details. EPOS-headsets kunnen bijvoorbeeld zowel links als rechts gedragen worden, al naar gelang de voorkeur van de medewerker. Ook de hoogwaardige materialen en het grote draagcomfort dragen hieraan bij, zeker wanneer medewerkers dergelijke apparaten vele uren per dag dragen.

  1. Onberispelijke geluidskwaliteit

EPOS-headsets leveren een goede geluidskwaliteit. Door technologieën als actieve ruisonderdrukking zorgen ze voor een goede verstaanbaarheid voor zowel de drager van de headset als de gesprekspartner.

  1. Groot bereik

Zeker de DECT-headsets van EPOS hebben een groot bereik, waarbij de geluidskwaliteit ook op enige afstand van het basisstation nog van goede kwaliteit is. Dat geeft medewerkers de vrijheid om rond te lopen tijdens calls.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van EPOS-headsets voor uw zorginstelling? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.