In het bankwezen is de laatste jaren al fors ingezet op automatisering en digitalisering. Grote banken hebben filialen in steden en dorpen gesloten en zijn overgegaan op regiokantoren. Reden hiervan is niet alleen het verlagen van de kosten van de banken, maar ook de afgenomen vraag van klanten naar fysieke ondersteuning en advies. Steeds meer klanten zijn volledig over op online bankieren en gebruiken hun telefoon of laptop voor het verkrijgen van advies. Om alsnog persoonlijke klantcontact te hebben, wordt ook in de financiële sector steeds meer gebruik gemaakt van videobellen, via bijvoorbeeld Zoom of Microsoft Teams .

De digitale transitie in de financiële sector blijft echter niet beperkt tot de banken. De afgelopen periode zien we steeds meer bedrijven overgaan op een meer hybride manier van werken. Mede onder invloed van de pandemie is de noodzaak en wens ontstaan om niet alleen op kantoor maar ook vanuit huis of een andere locatie te kunnen werken. Assurantiekantoren, hypotheekverstrekkers, accountantskantoren en financiële adviseurs waren tot voor kort gewend om klanten op hun fysieke locaties te ontvangen. Onder het genot van een kop koffie kon een advies op maat worden gegeven en een persoonlijke relatie worden onderhouden. Maar ook hier zien we steeds vaker een verplaatsing naar de online omgeving.

Gebruik van mobiele devices

Voor kleine financiële organisaties betekent deze verandering een roep om meer investering in hun IT-infrastructuur en aanschaf van devices voor hun personeel om tegemoet te kunnen komen aan de gewijzigde behoefte van hun klanten. Waar in het verleden alleen op kantoor werd gewerkt met desktop computers, een intern netwerk en een lokale server, wordt nu de omslag gemaakt naar het gebruik van mobiele devices en cloudoplossingen. Dit biedt kansen voor u als IT-partner.

Medewerkers in de financiële sector maken veel gebruik van specifieke softwareprogramma’s die vaak in verbinding staan met grote databases. Voor een goede financiële dienstverlening naar hun klanten zijn betrouwbaarheid en snelheid van belang. Om direct toegang te hebben tot de vereiste informatie zijn rekenkracht en opslagcapaciteit vereist. Bij de keuze van een notebook of workstation komt eveneens het veiligheidsaspect om de hoek kijken. Zeker in de financiële branche. Financiële data is ook voor kwaadwillenden zeer aantrekkelijk en dus ligt cybercriminaliteit, bijvoorbeeld door middel van phishing, op de loer.

Betrouwbare notebooks en mobiele workstations

Voor een betrouwbare, goed uitgeruste laptop met geïntegreerde beveiligingssoftware biedt Dell Technologies de Latitude notebooks en Precision mobiele workstations. Beide series bieden een optimale ‘always-on performance’, waardoor uw klanten in staat worden gesteld alles uit hun productiviteit te halen. De notebooks hebben een esthetisch en dun design met een haarscherp display. Als alternatief biedt HP de HP ZBook mobiele workstations. Deze serie staat garant voor betrouwbaarheid om onder de zwaarste omstandigheden solide, ononderbroken prestaties te bezorgen. Door het toonaangevende koelsysteem blijven de processor en grafische kaart, zelfs bij de werking van meerdere applicaties, maximaal presteren zonder oververhitting of vertraging. Ook de HP ZBooks bevatten ingebouwde beveiligingskenmerken.

Fysieke beveiliging

Veel organisaties denken wel aan het beveiligen van gegevens tegen hackers en malware, maar vergeten vaak de fysieke beveiliging van hun hardware. In de financiële sector zijn verloren of gestolen apparaten de meest voorkomende oorzaak (25%) van datalekken. Deze sector is een bijzonder aantrekkelijk doel vanwege de omvang van de gevoelige gegevens die worden opgeslagen en gebruikt. Kensington biedt een volledig assortiment beveiligingsoplossingen voor uiteenlopende apparaten, zoals laptopsloten, gecodeerde muizen en toetsenborden , USB-poortvergrendeling en biometrische beveiliging.

Cloud computing voor financiële organisaties

Bij het mobiele werken speelt ook het gebruik van de cloud een belangrijke rol. Dankzij cloud computing zijn applicaties en data losgekoppeld van fysieke (werk)plekken en zijn financiële organisaties enorm schaalbaar geworden. De cloud maakt geavanceerde technologie voor verschillende organisaties, van startups tot corporate, eenvoudig beschikbaar. Het is voor u als partner niet altijd eenvoudig om zelf allerlei cloudoplossingen te combineren tot een sluitende en solide omgeving voor een digitale transformatie. Daarom heeft Microsoft onlangs een nieuwe, industriespecifieke cloud geïntroduceerd: Microsoft Cloud voor financiële dienstverlening.

Dit pakket aan oplossingen combineert en integreert populaire en vertrouwde elementen als Microsoft Azure, Microsoft 365, Microsoft Dynamics 365 en Microsoft Power Platform. Aan de basis staat een voor de financiële sector geoptimaliseerd datamodel. Daardoor profiteren u en uw klanten van een vereenvoudigd implementatietraject en een kortere time-to-market.

Wilt u meer informatie over de totaaloplossing voor al uw IT-vraagstukken in de financiële sector? Neem dan contact op met Tech Data.