Thuiswerken is binnen veel organisaties de nieuwe norm. Dat geldt ongetwijfeld ook bij een groot deel van uw klanten. Dat vraagt om een werkplekinfrastructuur. Een die veilig en productief samenwerken mogelijk maakt en de IT-afdeling ondersteunt met effectief beheer op afstand. Dat is minder vanzelfsprekend dan het lijkt.

De afgelopen tijd hebben ingrijpende veranderingen plaatsgevonden op de werkvloer. Dat geldt zeker ook voor IT-teams. Zij hebben in afzienbare tijd massaal moeten schakelen van een relatief gecontroleerde situatie waarbij een groot deel op kantoor werkt, naar een omgeving die met name bestaat uit werkplekken op afstand. Het is aan IT om medewerkers te voorzien van een veilige en productieve werkplek, die ook nog up-to-date, relatief ‘storingsvrij’ en goed beheersbaar op afstand is. Dat is niet eenvoudig. IT-afdelingen staan onder andere voor de volgende uitdagingen:

1. Verzekeren van veiligheid
Thuiswerken zorgt ontegenzeggelijk voor allerlei securityrisico’s. Het beheersen van die risico’s is voor IT gezien de omstandigheden geen eenvoudige opgave. Zo beschikken medewerkers thuis doorgaans niet over dezelfde veiligheidsvoorzieningen als op de zaak. En is de firewall vaak niet veel meer dan hetgeen standaard in de thuismodem zit. Hetzelfde geldt voor het draadloze netwerk. Ook deze haalt het wat betreft security niet bij wat op kantoor aanwezig is. Bovendien heeft de IT-afdeling lang niet altijd controle over deze zaken. Dat maakt het uitrollen en beheren van een veilige werkomgeving allesbehalve vanzelfsprekend.

2. Apparaten beheren
Zonder speciale oplossingen heeft IT geen zicht en controle op de apparaten die medewerkers thuis gebruiken. Dat maakt het beheer van het apparatenpark in de praktijk erg lastig. Denk aan het uitvoeren van een patch- en updatebeleid of het afdwingen van de juiste instellingen. Medewerkers kunnen bij een probleem bovendien niet ‘even binnenlopen’.

3. Applicaties beschikbaar stellen
Ook thuis moeten medewerkers gemakkelijk kunnen beschikken over alle benodigde applicaties. Dat geldt ook andersom: applicaties die iemand niet nodig heeft, zouden ook niet toegankelijk moeten zijn. Dat voorkomt onnodige veiligheidsrisico’s. Het is voor IT niet gemakkelijk om ieder systeem op afstand te voorzien van de juiste applicatietoegang. Dat vereist al snel een overkoepelende oplossing voor het uitrollen en beheer van werkplekken.

4. Werkplekken uitrollen
Zeker bij organisaties die snel groeien is het belangrijk dat IT in een hoog tempo nieuwe werkplekken kan uitrollen. Dat wordt ingewikkelder wanneer teams over het hele land of zelfs over de hele wereld verspreid zijn. Die situatie vraagt om een oplossing die implementatie van werkplekken op afstand mogelijk maakt. Inclusief alle bijbehorende applicaties, veiligheidsvoorzieningen en instellingen, en afgestemd op de gebruiker in kwestie.

Chrome OS

Bovenstaande hindernissen zijn zonder gespecialiseerd platform zo goed als onoverkomelijk. Gelukkig is er een goede oplossing: Google Chrome Enterprise Upgrade. Chrome OS laat teams veilig en efficiënt samenwerken in de cloud, ongeacht hun fysieke locatie. Dat terwijl IT de touwtjes stevig in handen houdt.

De basis van het platform is Chrome OS. Chromebooks zijn mobiele apparaten met het veilige en gebruiksvriendelijke Chrome OS-besturingssysteem. Met Google Chrome Enterprise Upgrade ontgrendel je de zakelijke functionaliteiten van het operating systeem.

1. Inherent veilig
Chromebooks met het Chrome OS-besturingssysteem zijn inherent veilig ontworpen. IT-beheerders kunnen de apparaten op afstand uitschakelen en van securityupdates voorzien. Deze updates verstoren bovendien de productiviteit van medewerkers niet, omdat ze volledig op de achtergrond plaatsvinden. Bovendien krijgen gebruikers een waarschuwing wanneer ze een potentieel gevaarlijke website willen bezoeken. Op die manier voorkomt het systeem dat er een risicovolle situatie ontstaat wanneer gebruikers bijvoorbeeld op een kwaadaardige link hebben geklikt.

Chrome OS werkt bovendien volgens het principe van ‘sandboxing’. Dat betekent dat iedere app en iedere website in een aparte, geïsoleerde omgeving draait. Daardoor kan kwaadaardige code zich niet verspreiden en ook niet nestelen in het besturingssysteem zelf. De Verified Boot-functionaliteit controleert bij het opstarten van Chrome OS of er met het besturingssysteem gerommeld is. Dat verkleint de kans dat malware zich kan nestelen verder.

Mocht het systeem toch op de een of andere manier gecompromitteerd zijn, dan kan de IT-beheerder een ‘powerwash’ uitvoeren. Daarbij wordt het systeem met een druk op de knop weer in de oorspronkelijke staat teruggebracht. Het probleem van een minder veilig thuisnetwerk is op te lossen door gebruikers via een VPN verbinding te laten maken met het bedrijfsnetwerk. Met Chrome Enterprise Upgrade kunnen IT-beheerders dit op afstand regelen.

2. Centraal beheer vanuit de cloud
Met Chrome Enterprise Upgrade kun je chromebooks eenvoudig centraal beheren vanuit de Google Admin Console. Deze is voor IT-beheerders overal via een webbrowser beschikbaar. Hij of zij kan zelf dus ook thuiswerken. Via deze Admin-console kunnen ze beleidsregels instellen en apparaten configureren. Ook regelen ze hier welke gebruikers toegang hebben tot welke Chrome-apps en -extensies.

3. Hulp op afstand
Lopen medewerkers tegen een probleem aan? Dan kunnen IT’ers eenvoudig hulp op afstand bieden via Chrome Remote Desktop. Via deze functie nemen ze tijdelijk de controle over het apparaat over, waar ze zich ook bevinden. Deze functionaliteit werkt ook op tablets en smartphones, zowel voor de gebruiker met een vraag of probleem als degene die hulp op afstand verleent.

4. Snelle uitrol zonder images
IT-beheerders kunnen razendsnel nieuwe digitale werkomgevingen inrichten voor (nieuwe) medewerkers. Ze hoeven enkel het juiste profiel toe te kennen aan een gebruiker. Vervolgens zijn alle apps en extensies beschikbaar en staan alle instellingen naar wens van de IT-beheerder ingesteld. Het versturen van een grote image over een internetverbinding is dus niet nodig. Met name voor snelgroeiende bedrijven die regelmatig nieuwe medewerkers aannemen is dit een grote pre.

5. Overal de juiste apps
Het platform verzekert IT-beheerders ervan dat iedere gebruiker toegang heeft tot de juiste Chrome-apps. Medewerkers kunnen deze eenvoudig starten via de Chrome-browser of de Play Store. Beheerders kunnen de Chrome-browser bovendien implementeren in een bestaande VDI-omgeving, zonder dat daarmee functionaliteit vanuit Chrome Enterprise Upgrade verloren gaat.

Meer weten?

Bent u nieuwsgierig naar de mogelijkheden van Google Chrome Enterprise Upgrade voor uw klanten, en welke kansen dit biedt voor u als partner? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.