De zorgsector werkt iedere dag aan een cruciale missie: mensen voorzien van de best mogelijke zorg. Dat vraagt om een IT-infrastructuur die is opgezet met de veiligheid en het comfort van patiënten in het achterhoofd. Realtime toegang tot patiëntgegevens en vooral een maximale, betrouwbare uptime zijn daarbij cruciaal.

Afgelopen tijd is de druk op de IT-infrastructuur binnen de zorg verder toegenomen. De pandemie vroeg regelmatig om out-of-the-box oplossingen en improvisatie. Voorzieningen binnen de gezondheidszorg kregen steeds vaker een mobiel en gedistribueerd karakter. Ruimtes kregen een nieuwe bestemming, zoals voor uitbreiding van de intensive care. Daarnaast werden nieuwe tijdelijke ruimtes in gebruik genomen. Ook voorzieningen voor bijvoorbeeld temperatuurcontrole bij de ingang groeiden in populariteit. Het gebruik van telehealth nam bovendien logischerwijs een enorme vlucht.

IT en OT als support

In al deze voorbeelden moet IT voorzien in de benodigde netwerkconnectiviteit, rekenkracht en een veilige opslaginfrastructuur. Dat creëert een aantal uitdagingen voor zowel IT als operationele technologie (OT) die deze initiatieven ondersteunen.

IT-voorzieningen moeten flexibel kunnen meebewegen en organisaties moeten deze eenvoudig in gebruik kunnen nemen. Die flexibiliteit en gebruiksvriendelijkheid mag niet ten koste gaan van veiligheid en betrouwbaarheid.

Voordelen van edge computing

Het is dan ook logisch dat organisaties steeds vaker gebruikmaken van lokale ‘edge computing’-systemen: eenvoudig te plaatsen oplossingen die patiëntgegevens ter plaatse op een veilige manier kunnen verwerken. Die lokale systemen verwerken en bewaren vaak data uit tal van IoT-bronnen: sensoren, securitycamera’s, medische apparatuur en bijvoorbeeld intelligente omgevingscontrollers voor kamers.

Edge computing biedt zorgorganisaties de volgende voordelen:

  • Edge computing plaatst rekenkracht en de data-analyse dichter bij de plek waar de data gegenereerd worden. Daardoor is toegang tot informatie betrouwbaarder en minder kostbaar.
  • De geringe afstand tussen de verwerking en de databron voorkomt latency. Dat maakt realtime besluitvorming mogelijk.
  • Edge computing verkleint de afhankelijkheid van netwerkconnecties. Dat is zeker een belangrijk issue bij bijvoorbeeld afgelegen locaties met matige netwerkverbindingen.

Kortom: edge computing biedt voor zowel uw klanten als u nieuwe kansen. Het tackelt een aantal actuele uitdagingen, maakt zorg flexibeler en vereenvoudigt realtime besluitvorming.

Voorwaarden voor succesvolle implementaties

Als IT-partner bent u verantwoordelijk voor een goede implementatie van edge computing bij uw klanten. Een aantal specifieke aandachtspunten zijn daarbij belangrijk:

  1. Eenvoudige preconfiguratie en standaardisatie

Edge computing vereist een specifieke infrastructuur. Voor een vlotte en schaalbare implementatie is het belangrijk dat u kunt beschikken over gebruiksvriendelijke tools voor configuratie van die infrastructuur. U moet oplossingen efficiënt kunnen inrichten, zodat deze kunnen aansluiten bij allerlei gebruiksscenario’s en een veelvoud van gedistribueerde locaties.

  1. Beheer op afstand

Voor een probleemloze werking van de edge-infrastructuur is het belangrijk dat u deze op afstand kan configureren, monitoren en managen.

  1. Aandacht voor (fysieke) security

Edge-systemen in de gezondheidszorg bevatten vaak niet alleen gevoelige patiëntgegevens, ze staan ook doorgaans in ruimtes waar veel mensen komen. Naast digitale security is fysieke security daarom een belangrijk aandachtspunt. De systemen moeten fysiek beveiligd zijn tegen diefstal en ongeoorloofde toegang.

Microdatacenters

Het kan als IT-partner een uitdaging zijn om veel edge-systemen bij uw klanten te configureren, te implementeren en te beheren. Zonder speciale oplossingen vereist dat al snel de noodzaak om mensen fysiek op pad te sturen. Ook zorgorganisaties zelf hebben doorgaans niet de capaciteit aan IT-personeel om edge-locaties fysiek te bemannen.

Met de Schneider Electric EcoStruxure™-lijn van microdatacenters is die fysieke capaciteit niet nodig, om meerdere redenen. Het zijn volledig voorgeassembleerde en geteste racksystemen met daarin alle componenten die benodigd zijn op de edge-locatie. Denk aan systemen voor de energievoorziening, koeling, voorzieningen voor zowel fysieke security als cyberbeveiliging, en de benodigde beheersoftware en services. Ook een UPS (uninterruptible power supply) is aanwezig, zodat bij stroomstoringen de patiëntdata niet verloren gaan en de locatie operationeel blijft.

EcoStruxure microdatacenters hebben een aantal duidelijke voordelen voor de eerder genoemde aandachtsgebieden:

  1. Eenvoudige implementatie en uitrol

Alle EcoStruxure-microdatacenters zijn van tevoren geassembleerd en uitvoerig getest. Dat scheelt IT-partners veel werk. Deze gestandaardiseerde pre-integratie versnelt implementatieprocessen en voorkomt bovendien onaangename verrassingen.

  1. Fysieke security

De EcoStruxure-microdatacenters kunnen worden uitgerust met diverse voorzieningen voor het verbeteren van de fysieke veiligheid. Denk aan speciale securitycamera’s en toegangssystemen. Deze sturen alerts zodra zich een verdachte situatie voordoet. Speciale sensoren detecteren afwijkingen in bijvoorbeeld temperatuur of luchtkwaliteit. 

  1. Eenvoudig beheer

EcoStruxure-microdatacenters zijn eenvoudig centraal en op afstand te beheren met de speciale beheersoftware en -services van Schneider Electric. Dat verkleint operationele uitgaven, vergemakkelijkt het leveren van support en geeft uw klanten de kans om de microdatacenters op efficiënte wijze zelf te beheren. De beheersoftware is bovendien vendor-agnostisch en werkt dus met oplossingen van alle fabrikanten.

Drie lijnen

De EcoStruxure-microdatacenters zijn verkrijgbaar in drie lijnen:

  • S-serie

De EcoStruxure-oplossingen uit de S-serie zijn ontwikkeld voor gebruik in server- en netwerkruimten. Ze zijn volledig naar wens aanpasbaar en gemakkelijk te configureren met hardware, software en diensten en gevalideerd voor IT-apparatuur van alle grote leveranciers.

  • C-serie

De microdatacenters uit de C-serie zijn speciaal ontwikkeld voor gebruik in publieke ruimtes zoals kantoren of triageruimtes. Ze beschikken over alle mogelijkheden van de S-serie, maar komen met extra mogelijkheden zoals geluidsafdichting, luchtfiltratie en fan-koeling.

  • R-serie

Deze mircodatacenters zijn geschikt voor gebruik in extremere omstandigheden. Denk aan ruimtes met een hoge luchtvochtigheidsgraad, veel stof of hoge temperaturen. De behuizing is extra afgedicht. Ook zijn de oplossingen voorzien van extra fysieke beveiligingsvoorzieningen en krachtige koel- en filtersystemen.

 

Meer weten?

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van de Schneider Electric EcoStruxure-oplossingen voor uw klanten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie. We denken graag met u mee.