Voor een efficiënte werk- en leeromgeving moeten de basics op orde zijn. Denk aan zaken als een stabiele en vlotte internetverbinding, een mogelijkheid om bestanden te bewaren, en een probleemloze, ononderbroken stroomvoorziening. Nu medewerkers deels thuiswerken en deels terugkeren naar school of kantoor vragen die basics om een herziening. Deze essentials zijn noodzakelijk in hybride omgevingen.
1. Mobiele opslagapparaten: veelzijdige en mobiele opslag
Hybride werken is alleen mogelijk als medewerkers overal toegang hebben tot hun documenten, presentaties en andere noodzakelijke bestanden. Met een SSD voorziet u medewerkers van een persoonlijk opslagstation voor al hun data. Een die ze door de compacte vormfactor bovendien gemakkelijk van het thuiskantoor naar de zaak en vice versa vervoeren.
SSD’s zijn ook handig voor het maken van een snelle reservekopie. Door hun hoge verwerkingssnelheid kost het maken van een back-up veel minder tijd dan met een reguliere externe harde schijf. Bovendien kent een SSD geen mechanische, bewegende onderdelen en is daarmee zeer betrouwbaar en beter bestand tegen klappen en stoten dan een magnetische harddisk. De opslagcapaciteit bedraagt 1TB. Daardoor blijft zelfs met een volledige back-up nog voldoende ruimte over voor andere zaken.
Een SSD is bovendien een ideale compagnon voor een Chromebook. Deze apparaten zijn ontwikkeld voor het gebruik van applicaties en data in de cloud, en beschikken daarom doorgaans over een beperkte hoeveelheid interne opslagruimte. Met een SSD hebben medewerkers de mogelijkheid hun bestanden ‘lokaal’ te bewaren. Daardoor zijn deze ook toegankelijk op plekken waar een goede internetverbinding geen vanzelfsprekendheid is.
Samsung biedt SSD’s die goed gedijen in hybride werkomgevingen en dito schoolorganisaties. Een bijzonder exemplaar is de Samsung T7 Touch. Deze SSD beschikt over een vingerafdrukscanner. Alle gegevens komen dankzij 256-bits AES-encryptietechnologie veilig versleuteld op de disk terecht. De bestanden zijn vervolgens alleen toegankelijk met een juiste vingerafdruk.
Dankzij de bescheiden lengte en het gewicht van respectievelijk 8,5 centimeter en 58 gram gaat de SSD bovendien eenvoudig overal mee naartoe. De disk beschikt over valbescherming tot 2 meter, zodat een ongelukje niet direct tot gegevensverlies leidt. Overigens is deze disk ook verkrijgbaar in een uitvoering zonder biometrische beveiliging.
Voordelig alternatief: USB-sticks
Een interessant alternatief voor SSD’s zijn USB-sticks. Deze beschikken weliswaar over minder opslagcapaciteit, maar zijn prijstechnisch voordeliger. Ook zijn ze zo klein dat ze gemakkelijk aan bijvoorbeeld een sleutelhanger passen. Samsung biedt met BAR Plus MUF-64BE4 en BAR Plus MUF-128BE3 compacte sticks voorzien van een stevige metalen behuizing met respectievelijk 64 en 128GB opslagruimte.

2. WiFi-6 accesspoints: vlotte connectiviteit en videovergaderingen
Een hybride werk- of leeromgeving kan niet zonder betrouwbaar en snel draadloos netwerk. Het is een belangrijke voorwaarde voor het probleemloos verbinden van laptops, tablets en smartphones. Zeker bij intensieve toepassingen als videoconferencing zijn voldoende bandbreedte en een stabiele verbinding onmisbare eigenschappen.
Netgear levert met hun WAX-serie van accesspoints hiervoor een solide oplossing. Deze apparaten ondersteunen de nieuwste WiFi-6-standaard. Deze nieuwe standaard voor draadloze netwerken zorgt ook in situaties met veel tegelijkertijd verbonden apparaten voor vlotte verbindingen. Dat is geen overbodige luxe, nu medewerkers en leerlingen veel mobiele apparaten mee naar school of kantoor nemen. Ook biedt deze standaard een betere dekkingsgraad en hogere snelheden ten opzichte van zijn voorganger, Wi-Fi 5. Die laatste eigenschap is ook zeker nodig, nu videoconferencing populairder is dan ooit en de resolutie van webcams toeneemt.
Bijvoorbeeld de Netgear WAX610 is zeer geschikt voor kleinere organisaties. Dit Wi-Fi 6-accesspoint ondersteunt tot 200 verbonden apparaten tegelijkertijd. In drukkere omgevingen en grotere organisaties is de Netgear WAX630 met een maximum van maar liefst 600 verbonden apparaten een veiligere keuze. Dit exemplaar biedt met 2400 Mbps bovendien indrukwekkende doorvoersnelheden. De Netgear WAX620 positioneert zich tussen beide eerdergenoemde modellen in.

3. UPS: voorkom haperingen en uitval
Grote stroomstoringen zijn gelukkig een zeldzaam fenomeen in Nederland. Toch treden er op het lichtnet jaarlijks tienduizenden kleine verstoringen op. Deze kunnen zorgen voor een uitval van bijvoorbeeld de router, modem of bestandsserver. De gevolgen zijn allesbehalve wenselijk. Denk aan een wegvallende internetverbinding tijdens een videocall, maar ook gegevensverlies of beschadiging van apparatuur doordat een bestandsserver of pc plotseling uitvalt.
Die ellende valt gelukkig te voorkomen. De oplossing is het plaatsen van een UPS (Uninterruptible Power Supply) tussen het lichtnet en de te beschermen apparatuur. De UPS vangt dankzij een ingebouwde accu verstoringen in de stroomvoorziening op en minimaliseert daarmee de kans op uitval.
Bijvoorbeeld APC levert UPS’en voor verschillende doeleinden. Zo beschermen de modellen uit de APC Back-UPS-lijn kleinere apparaten als een NAS of modem. Daarmee zijn deze ook geschikt voor gebruik op het thuiskantoor. De oplossingen uit de APC Smart-UPS-lijn zijn geschikt voor het beschermen van IT-infrastructuur als servers en grotere NAS-apparaten. Deze UPS’en zijn bovendien op afstand beheersbaar en te monitoren. De lijn komt dan ook vooral tot zijn recht in serverruimtes en/of kleine datacenters.
Meer weten?
Wilt u uw klanten ook voorzien van een zorgeloze hybride werk- of leeromgeving? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.