Zeker voor bedrijven waarbij veel medewerkers mobiel of vanuit huis werken is opslag in de cloud een interessante optie. Maar wat als storage in ‘andermans cloud’ niet de voorkeur heeft? Dan bieden lokale NAS-systemen de mogelijkheid om deze opzet om te toveren tot een ‘eigen storagecloud’. Die aanpak heeft verrassend veel voordelen.

Cloudstorage is populair, en met redenen. Bestanden opgeslagen in de cloud zijn altijd en overal beschikbaar op elk device met een internetverbinding. Dat maakt het ook eenvoudiger om samen aan een document te werken. Niet tevreden over een wijziging in bijvoorbeeld een presentatie? In de cloud is een eerdere versie vaak met enkele muisklikken weer terug te halen.

Public of privécloud?

Opslag of back-up van gegevens kan in de public cloud van bijvoorbeeld Dropbox, Google of Microsoft. Zo biedt Microsoft met OneDrive for Business een centrale opslaglocatie in de cloud, inclusief de door bedrijven gewenste controle over de opslag van en toegang tot bedrijfsdata.

Een andere optie is om de on-premises NAS-systemen van uw klant in te stellen als een privécloud. Onder andere Synology biedt die mogelijkheid bij zijn NAS-servers. Na configuratie van de privécloud zijn opgeslagen bestanden en wijzigingen automatisch beschikbaar voor alle andere gebruikers die over de juiste toegangsrechten beschikken. En op alle apparaten die verbinding maken met de cloudomgeving.

Voordelen privécloud

Opslag of back-up in een ‘eigen cloud’ biedt de voordelen van storage in de public cloud, maar dan zonder de eventuele nadelen. En zonder abonnementskosten en eenvoudig en financieel aantrekkelijk uit te breiden. Zo zorgt een privécloud voor storage:

1. Enorme schaalbaarheid
Schaalbaarheid is een belangrijke reden om voor de cloud te kiezen. Extra opslagcapaciteit is hier snel en flexibel beschikbaar. Dat geldt ook voor de storagecloud op locatie. De opslagcapaciteit varieert hier van één tot honderden terabytes. Uiteraard wel afhankelijk van de harde schijven en de gekozen NAS. Zo heeft Synology modellen beschikbaar voor uiteenlopende omgevingen, van kleine thuiskantoren tot grote organisaties met meer dan 50 medewerkers en meerdere vestigingen.

2. Controle over data
In de public cloud vertrouwt uw klant gevoelige data zoals persoonsgegevens toe aan een derde partij. Dat kan privacyrisico’s met zich meebrengen, bijvoorbeeld als een provider een datalek niet of te laat ontdekt. In de privécloud is er geen sprake van die extra schakel. Opslag van data vindt enkel en alleen on-premises plaats.

3. Tools voor samenwerking
Oplossingen voor public cloudstorage bieden in veel gevallen een hechte integratie met verschillende productiviteitstools. Denk dan aan programma’s voor het maken van werkdocumenten, werkbladen en dia’s. Eigen storagecloud doen daar vaak niet voor onder. Zo biedt Synology een chat- en e-mailprogramma en een uitgebreid kantoorpakket. Aangemaakte bestanden zijn eenvoudig te converteren naar Microsoft Word, Excel en PowerPoint.

4. Verfijnd versiebeheer
Het is altijd fijn om terug te kunnen vallen op een oudere versie van een bestand. Bijvoorbeeld als de laatste versie corrupt is, of wijzigingen bevat die bij nader inzien toch niet gewenst zijn. Maar het kan ook waardevol zijn wanneer cybercriminelen bestanden met behulp van ransomware hebben gegijzeld. In de cloud is het terugzetten van een bestand vaak met enkele muisklikken geregeld. Ook in een privécloud. Dankzij het Intelliversioning-algoritme kunnen Synology-gebruikers zelfs kiezen uit 32 versies.

5. Realtime gegevensbescherming
Oplossingen voor het opzetten van een eigen storagecloud bieden de optie om realtime of op geplande momenten reservekopieën te maken van belangrijke mappen. Zo heeft uw klant altijd de beschikking over een kopie als mappen per ongeluk worden verwijderd of op een andere manier verloren gaan.

Het is overigens niet altijd nodig om een keuze te maken tussen de public cloud of een privécloud voor storage. De twee ‘smaken’ kunnen elkaar ook aanvullen. Zo is het mogelijk om de eigen storagecloud te gebruiken voor de actieve opslag, en de public cloud voor back-up. Hulp nodig bij het samenstellen van de juiste storageoplossing voor uw klant? Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.