Kenniswerkers brengen het grootse deel van hun tijd door achter een monitor. Dan is het van cruciaal belang dat deze past bij de wensen en eisen van een moderne werkomgeving. Slechte monitoren maken letterlijk ziek: ze zorgen voor concentratieproblemen, klachten als hoofdpijn en uiteindelijk uitval. Maar waar moet u op letten als u uw klant van nieuwe monitoren voorziet?

1. Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit van een monitor moet recht doen aan het beoogde doel. Het behoeft geen uitleg dat grafici en andere creatieve professionals hogere eisen stellen dan medewerkers die voornamelijk werken met Office-applicaties. Dat betekent niet dat die laatste categorie geen baat heeft bij een scherp beeld en goede kleurweergave.

Voor de beeldkwaliteit is voornamelijk het paneeltype van belang. Een IPS-paneel is een veilige keuze. Het geeft goede kijkhoeken en een realistische kleurweergave. Ondersteuning voor Adobe RGB verzekert een groter kleurbereik, wat belangrijk kan zijn voor grafische doeleinden.

HDR10-support is waardevol voor wanneer een monitor op een thuiswerkplek ook gebruikt wordt voor privédoeleinden. Het verbetert het contrast en de kleurweergave van bijvoorbeeld sommige games en Netflix-content. Een 4K-resolutie zorgt voor zeer scherp beeld. Dat is rustig voor de ogen, en kan voor grafici belangrijk zijn vanwege de weergave van kleine details. Bijvoorbeeld de LG 27UL500 biedt deze resolutie.

2. Werkruimte

Voldoende werkruimte is een belangrijk aandachtspunt. Het geeft de mogelijkheid meerdere applicaties comfortabel en effectief naast elkaar te gebruiken. Dat komt de productiviteit en werkcomfort ten goede.

Het lijkt eenvoudig: hoe groter de monitor, hoe meer werkruimte. Toch gaat die vlieger niet helemaal op. Uiteindelijk bepaalt niet het fysieke oppervlak, maar het aantal beeldpunten in de breedte de beschikbare ruimte voor het naast elkaar draaien van applicaties.

Een monitor die erg geschikt is voor multitasking is de Samsung LF27T850QWUXEN. Deze brede 27-inchmonitor beschikt over een WQHD-resolutie (2560 x 1440) op een groot beeldscherm met een diagonaal van 27 inch. Die eigenschappen zorgen voor een combinatie van een scherp beeld en genoeg werkruimte voor doorsnee zakelijk gebruik.

Ultrawide
Wie nog meer eisen stelt aan het werkoppervlak kiest voor een ultrawide-monitor. Deze monitoren hebben in de breedte fors meer ruimte. Daardoor is het naast elkaar draaien van meerdere applicaties in volle glorie geen enkel probleem. Dat maakt ze een interessant alternatief voor een multimonitor-opstelling.

Een goed voorbeeld van een ultrawide-monitor is de 29-inch LG 29WL500. De iets grotere Samsung LC34H890WGUXEN biedt ook een dergelijk brede beeldverhouding en is bovendien iets gekromd. Die kromming volgt de vorm van het menselijk oog en geeft daardoor een comfortabel en compleet overzicht van de content op het scherm. De Philips P-Line 439P9H gaat met 43 inch en een resolutie van 3840 x 1200 nog een stap verder en biedt de werkruimte van twee volwaardige full-hd-monitoren.

3. Ergonomie

Gebruikers moeten een monitor eenvoudig kunnen verstellen in de juiste positie en kijkhoek. Zeker bij flexplekken is dat cruciaal, omdat meerdere gebruikers daarbij dezelfde monitor delen. Het belangrijkste aandachtspunt is een verticale verstelmogelijkheid. Op die manier kunnen medewerkers de monitor snel op ooghoogte brengen. Dat vermindert de kans op nekklachten. Ook voor- en achterwaartse kanteling en zijwaartse verstelling verminderen de kans op klachten.

Naast fysieke verstelbaarheid moet ook het paneel de ogen zo veel mogelijk ontzien. Dat is belangrijk, want intensief gebruik van een monitor kan resulteren in vermoeide ogen en uiteindelijk zelfs een aantasting van het gezichtsvermogen. Zeker hoge contrasten, flikkerend beeld en schadelijk blauw licht zijn belangrijke boosdoeners.

De hier genoemde monitoren van LG, Philips en Samsung beschikken over speciale standen die het kijkcomfort vergroten, zeker voor langere werksessies. Bijvoorbeeld door het verminderen van de hoeveelheid blauw licht, en het vergroten van de ververssnelheid voor een rustiger beeld. LG-monitoren beschikken daarnaast over een Reader Mode, voor het comfortabel lezen van veel tekst.

4. Aansluitmogelijkheden

Zeker voor flexplekken zijn ruime aansluitmogelijkheden waardevol. Naast de bekende HDMI- en DisplayPort-koppeling is een USB-C-aansluiting een erg handig extraatje. Daarmee kunnen gebruikers niet alleen hun laptop aansluiten voor de beeldweergave, maar laden zij hun mobiele werkstation tegelijkertijd op. Dat voorkomt een wirwar aan kabels. De Philips P-Line-monitoren beschikken over deze optie, net als de LG 27BL650C en de Samsung LC34H890WGUXEN.

Meer weten?
Wilt u weten wat Tech Data voor u kan betekenen in de zoektocht naar de perfecte monitor voor uw klant? Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.