De onderwijssector digitaliseert in sneltreinvaart. Dat vraagt om een stevige IT-backbone die onderwijs op afstand faciliteert, digitale leermiddelen beschikbaar stelt en tegelijkertijd de continuïteit en veiligheid garandeert. Met deze vijf ‘building blocks’ legt u een stevige basis voor nu en de toekomst.

1. Solide IT-netwerk: creëer een flexibele leeromgeving

Een stabiel en performant, schoolbreed netwerk vormt vrijwel letterlijk de basis voor elke moderne schoolorganisatie. Daarvoor is het belangrijk dat zowel kantoor- en overlegruimtes als aula’s en klaslokalen voorzien zijn van betrouwbare bedrade en draadloze netwerkverbindingen. Een dergelijk netwerk moet ook eenvoudig van afstand beheerbaar zijn, en bij groei gemakkelijk uit te breiden.

Het is verstandig te kiezen voor een ecosysteem van onderdelen zoals accesspoints, routers en switches die goed met elkaar samenwerken en bovendien als een geheel te beheren zijn. Een voorbeeld daarvan is Cisco Meraki. Het ecosysteem bestaat uit accesspoints, switches, firewalls en tools voor endpointmanagement. Samen vormen ze een naadloos werkend en eenvoudig uit de cloud beheersbaar systeem.

2. Cloudomgevingen: overal toegang tot lesstof en -materiaal

Onderwijs wordt allang niet meer enkel gegeven in het klaslokaal. Lessen zijn steeds vaker (ook) online te volgen. In die dynamiek is het belangrijk dat studenten en docenten overal veilig bij alle lesstof kunnen, en hun lesmaterialen veilig kunnen opslaan en delen. De cloud is niet voor niets een steeds vaker gebruikt middel binnen schoolorganisaties. Mits goed beveiligd maakt het uitwisseling van kennis, lesstof en -materialen een stuk eenvoudiger.

3. Continuïteit: verzeker de beschikbaarheid van IT en voortgang van onderwijs

Stroomstoringen, ook die van korte duur, kunnen een spaak in het wiel zetten van een onderwijsorganisatie. Lessen vallen plotseling stil door netwerkstoringen en werk kan door onverwachte uitval van IT-systemen verloren gaan. Zelfs een kleine onregelmatigheid in de stroomvoorziening kan al een dip in bijvoorbeeld het wifi-signaal in de klassen veroorzaken, en daarmee lessen op afstand verstoren.

De groeiende afhankelijkheid van IT-systemen vergroot ook de afhankelijkheid van een continue stroomvoorziening. Met een UPS (Uninterruptible Power Supply) verkleint u dat risico sterk. Deze apparaten nemen tijdelijk de stroomvoorziening over wanneer deze onderbroken wordt en zorgen voor een juiste stroomvoorziening door filtering van het netwerk en voorkomen van bijvoorbeeld piekbelasting.

Zowel Eaton als APC hebben UPS’en in het portfolio die tegen stroomstoringen en piekbelastingen  bescherming bieden. Deze zijn verkrijgbaar in diverse vormfactors (rack of standalone) en vermogenscapaciteiten, zodat er altijd wel een geschikt model voor uw klant tussen zit. In dit blog: https://www.road2growth.nl/bewaak-uw-continuiteit-met-een-ups-systeem leest u waar u op moet letten bij de aanschaf van een dergelijk apparaat. APC biedt daarbij met haar Monitoring & Dispatch service een volledige ontzorging van uw eindklant.

4. Videoconferencing: veilig en vlekkeloos onderwijs op afstand

Onderwijs op afstand vraagt om een gebruiksvriendelijk, betrouwbaar en veilig platform voor videoconferencing. Docenten en studenten moeten het gevoel hebben in dezelfde ruimte te zitten, en geen tijd verspillen met lastige connecties en ontoegankelijke digitale lesruimtes. Bovendien zijn veiligheidsvoorzieningen cruciaal: buitenstaanders hebben immers niets in een les te zoeken, en ook een digitaal klaslokaal moet aanvoelen als een veilige ruimte waar vertrouwelijkheid voorop staat.

Met bijvoorbeeld Cisco Webex biedt u uw klanten hiervoor een betrouwbare oplossing. Digitale lessen zijn via dit platform eenvoudig te volgen. Docenten houden eenvoudig bij wie aan de lessen deelneemt, en voorziet het platform in allerlei mogelijkheden voor interactie. Cisco Webex biedt bovendien diverse mogelijkheden voor de beveiliging van sessies.

5. Security: bescherm studenten en docenten tegen cybercrime

Met de toename van digitalisering groeien ook de risico’s die daarmee gepaard gaan. Een goede basisbescherming van het netwerk is cruciaal. Met bijvoorbeeld Cisco Umbrella hebben IT-beheerders een krachtig instrument in handen voor het beveiligen van al het netwerkverkeer. De oplossing beschermt niet alleen tegen cyberaanvallen, maar schermt via krachtige webfiltering het schoolnetwerk ook af tegen ongewenste en schadelijke content.

Met het toenemende onderwijs op afstand groeit het belang van identificatie. Een student of docent moet immers wel daadwerkelijk diegene zijn die het zegt te zijn. Fraude en gegevensdiefstal liggen op de loer, en ook bijvoorbeeld studentendossiers en rapportgegevens mogen enkel toegankelijk zijn voor bevoegden. Met een deugdelijk identificatieplatform zoals Cisco Duo verkleint u deze risico’s.

Daarnaast is een endpointsecurity als Cisco Endpoint Security cruciaal. Hiermee verkleint u de kans dat laptops en smartphones ten prooi vallen aan malware en hackers en beschermt u de gevoelige (student)gegevens op deze apparaten.

 

Meer weten?

Wilt u weten hoe Tech Data u kan ondersteunen bij de digitalisering van uw klanten in de onderwijssector? Neem vrijblijvend contact met ons op.