De tijd dat bij een meeting of les iedereen in dezelfde klas- of overlegruimte aanwezig is, ligt achter ons. Steeds vaker hebben presentaties, meetings en lessen een hybride karakter. Een deel is daarbij fysiek aanwezig, een ander deel participeert vanaf een andere locatie zoals thuis. Dat vraagt wel om voorzieningen die deze twee groepen nader tot elkaar brengt en iedereen op een gelijkwaardige manier laat meedoen.

1. Maak het starten van presentaties laagdrempelig

Een meeting is veel effectiever wanneer alle deelnemers eenvoudig kunnen participeren. Zijn zij enkel toehoorder, dan bestaat de kans dat de aandacht verslapt, en bovendien dat kennis niet optimaal wordt uitgewisseld. Het snel kunnen starten van een presentatie op een gedeeld scherm verlaagt die drempel tot interactie aanzienlijk.

Clickshare van Barco maak dat eenvoudig. Het bestaat grof gezegd uit een basisstation dat gekoppeld is aan het presentatiescherm, en het apparaat met een knop voor de deelnemers. Zij kunnen met een eenvoudige druk op die knop (of via een app) een presentatie starten. Dat stimuleert niet alleen interactie, maar bespaart ook veel tijd en gedoe met kabels voor het aansluiten van laptops op het beeldscherm. De oplossing past hiermee ook perfect in hybride vergaderruimtes, waar flexibiliteit en laagdrempeligheid voorop staan.

2. Zorg voor interactieve en kwalitatieve beeldschermen

Onmisbaar in iedere meetingruimte is een kwalitatief goed beeldscherm. Niet alleen voor de weergave van presentaties of andere content, maar ook voor het tonen van deelnemers die zich elders bevinden. Een voldoende ruim display met een hoge beeldkwaliteit draagt dan ook in belangrijke mate bij aan het gevoel met elkaar in dezelfde ruimte te zijn. Ook een goed reagerend touchscreen is een grote pre, voor een intuïtieve bediening en interactie.

Geschikte kandidaten voor zo’n scherm zijn bijvoorbeeld de modellen uit de Optoma Creative Touch-lijn. Deze interactieve, aanraakgevoelige beeldschermen zijn verkrijgbaar in 65 of 86 inch. Dankzij hoogwaardige beeldverwerkingstechnologieën bieden de schermen kristalheldere beelden in 4K-resolutie. Voor klanten met een krapper budget of minder hoge eisen kan een goede projector zoals de Optoma ZW400/ZW0403 ook volstaan.

Natuurlijk is het belangrijk dat een dergelijke investering veilig opgehangen en/of stevig bevestigd wordt op een verplaatsbare stand. Vision en StarTech bieden hiervoor een brede range aan zowel vaste als verplaatsbare oplossingen die passen bij een flexibele en hybride werkomgeving.

3. Flexibele headsets geschikt voor hybride werkomgevingen

In een hybride werk- en leeromgeving zijn headsets steeds vaker onderdeel van de standaarduitrusting. Bovendien worden deze vaak de gehele dag door gedragen, en gekoppeld aan diverse apparaten. Het ene moment moet een medewerker immers een telefoongesprek voeren via de smartphone, en het andere moment een Microsoft Teams-presentatie bijwonen via de laptop. Of switchen tussen apparatuur op het thuiskantoor en op de zaak.

Belangrijk is dan dat de headset flexibel en snel kan schakelen tussen apparaten, of zelfs met meerdere devices tegelijkertijd kan verbinden. Een voorbeeld daarvan is de EPOS ADAPT 200. Deze comfortabele headset verbindt met twee apparaten tegelijkertijd en is bovendien gecertificeerd voor een probleemloze werking met Microsoft Teams. Voor het voeren van meetings is de speciale Microsoft Teams-knop waardevol: hiermee start een medewerker de Teams-app direct, voor een vlotte deelname aan een onlinevergadering.

4. Zorg voor goed afstelbare monitoren

In meetingruimtes en klaslokaken is het belangrijk dat de aanwezige monitoren in iedere gewenste stand gezet kunnen worden. Dat voorkomt lichamelijke klachten, maar vergroot ook de inzetbaarheid van het beeldscherm. Deze kunnen namelijk voor iedere taak of situatie in de juiste stand gezet worden. Helaas beschikken niet alle monitoren over ergonomische verstelmogelijkheden.

De TRACE-monitorsteunen van Ergotron voegen aan ieder beeldscherm de gewenste flexibiliteit toe. De steunen zijn ontworpen volgens een zakelijke, onopvallende esthetiek. Een aan de steun bevestigde monitor is verstelbaar in hoogte, maar ook gemakkelijk te draaien en te zwenken. Daardoor kunnen gebruikers ze in iedere situatie aanpassen aan hun houding en aan het werk.

Meer weten?

Meer weten over een inrichting van efficiënte en moderne hybride meetingruimtes in een kantoor of leeromgeving? Neem vrijblijvend contact met ons op.