Onze hersenen slaan informatie veel beter op als deze wordt ondersteund door beeld en geluid. Audiovisuele voorzieningen spelen dan ook een cruciale rol in een onderwijsomgeving. Als IT-partner bent u hiervan de hofleverancier. Met deze 3 aandachtspunten in het achterhoofd vervult u die rol met verve.

1. Zorg voor kwalitatieve headsets

Met de groei van het onderwijs op afstand neemt ook het belang van goede headsets toe. Een goede headset maakt probleemloze communicatie tussen studenten en docenten mogelijk, en kan bovendien de concentratie bevorderen.Belangrijke eigenschap voor onderwijsomgevingen is ruisonderdrukking. Deze technologie filtert storend omgevingsgeluid en zorgt daarmee voor een betere verstaanbaarheid en concentratie. Daarnaast een goede pasvorm voor langdurig gebruik. Ook moeten headsets snel en probleemloos te koppelen zijn met veelgebruikte communicatieoplossingen zoals bijvoorbeeld Cisco WebEx.Zo levert leverancier EPOS headsets die goed passen in onderwijsomgevingen. De comfortabele headsets beschikken over ruisonderdrukking en een lange accuduur, en zijn snel en eenvoudig te koppelen met veelgebruikte meetingplatforms. Ook Kensington-headsets zijn door de stevige bouw, ruisonderdrukking, comfortabele oorkussens, en een veilige luisterlimiet van 94dB uiterst geschikt voor gebruik in het leslokaal.

2. Breng het onderwijs tot leven met LFD’s en signage-oplossingen

Interactieve content en video speelt een steeds grotere rol in het leslokaal. Het aloude schoolbord maakt vaker plaats voor moderne en slimme displays. Een zogeheten LFD (Large Format Display) brengt door zijn grote formaat en goede beeldeigenschappen multimediaal lesmateriaal tot leven.Belangrijk is een eenvoudige bediening. Dat geldt ook voor een goede helderheid en inkijkhoeken, zodat de gepresenteerde content zowel van dichtbij als veraf goed zichtbaar is voor alle leerlingen en studenten. In veel situaties zijn ook mogelijkheden voor interactie onmisbaar. Denk aan het maken van notities en bewerken van de getoonde content tijdens lessen. Dergelijke beeldschermen doen het bovendien goed in bijvoorbeeld een aula, voor het presenteren van onder andere roosters en overige mededelingen.

De Samsung Flip 2 is een product dat voldoet aan deze kenmerken. Dit slimme beeldscherm is beschikbaar in 55”, 65” en 85”, en toont content vanaf elke pc, tablet of telefoon. Het biedt bovendien een schrijfervaring die realistisch aanvoelt, zodat het ook functioneert als vervanger voor een klassiek schoolbord. Bijzonder is daarbij de naadloze integratie met Cisco WebEx. Dat maakt notities en het samenwerken aan content tijdens onderwijs op afstand mogelijk, en brengt zo deze lessen tot leven.

Intel NUC
Een goede compagnon voor de Samsung Flip 2 is de Intel NUC. Dit is een volwaardig en krachtig pc-systeem in een behuizing ter grootte van een broodtrommel. Daardoor is het eenvoudig en onopvallend te plaatsen in elk klaslokaal.

3. Leg de basis voor effectieve virtuele leslokalen

Onderwijs op afstand zit in de lift. Dat komt op dit moment natuurlijk vooral door de pandemie, maar daarnaast worden simpelweg ook technologische mogelijkheden steeds beter. Onmisbaar voor probleemloze lessen op afstand is een goed communicatieplatform.

Gebruik solide montage- en ophangsystemen

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar onmisbaar zijn ze absoluut: goede montage- en ophangsystemen. LFD-oplossingen zijn immers relatief kostbaar, en verdienen een stevige montage aan de muur. De plaatsing op een verrijdbare stellage maakt dergelijke schermen bovendien nog breder inzetbaar. Bijvoorbeeld Newstar levert een breed assortiment slimme bevestigingsoplossingen. Voor iedere situatie is de juiste toepassing beschikbaar, waarmee je steeds de meest effectieve en comfortabele lesomgeving creëert.

Ook Vision biedt diverse oplossingen voor de ‘finishing touch’ aan een interactief klaslokaal. Naast montageoplossingen biedt deze leverancier bijvoorbeeld luidsprekers en een standaard voor een webcam. Daarmee creëer je een setting die voor alle aanwezigen zo ‘echt’ mogelijk overkomt, ook voor wie op afstand deelneemt aan de lessen.

Meer weten
Wilt u meer weten over hoe Tech Data kan ondersteunen bij het inrichten en implementeren van audiovisuele oplossingen in het onderwijs? Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.