De onderwijssector is de afgelopen tijd opgeschud door een versnelde transitie richting remote learning. Goede audio-oplossingen zijn daarin onmisbaar. Voor concentratie, een goede verstaanbaarheid en een natuurlijk lesverloop. Dat biedt volop kansen voor u als IT-partner. Maar dan moet u wel weten hoe u de juiste oplossingen selecteert.

Veel scholen in het basis- en middelbaar onderwijs, maar ook HBO en universiteiten maken een transitie door naar leren op afstand. COVID-19 heeft dit logischerwijs in een stroomversnelling gebracht, maar ook voor de crisis was die ontwikkeling al gaande. Remote learning is niet alleen waardevol voor ‘disaster recovery’ en het garanderen van de continuïteit van het onderwijs, maar ook om beter aan te sluiten bij de plaats- en tijdonafhankelijke leerbehoefte en de digitaliserende wereld in het algemeen.

Gestegen vraag

In het kielzog van die ontwikkeling is de vraag naar videoconferencingplatforms, educatieplatforms, en virtuele toetsingsoplossingen explosief gestegen. Steeds meer docenten en studenten van alle leeftijden raken vertrouwd met oplossingen als Microsoft Teams voor het op afstand hosten en volgen van lessen. Die nieuwe realiteit vraagt niet alleen om dergelijke softwareoplossingen, maar ook voor kwalitatief goede audio aan zowel de kant van de docent als de student. Goede audio-oplossingen verbeteren de verstaanbaarheid, vergroten de concentratie en het begrip van de lesstof. Volgens onderzoek van Frost & Sullivan ervaart ruim een derde van alle studenten slechte geluidskwaliteit van de lessen als afleidend en irriterend. Een kwart ervaart zelfs stress. Niet voor niets zijn premium audioleveranciers als EPOS gaan samenwerken met Microsoft voor de ontwikkeling van audioapparatuur die niet alleen een goede geluidskwaliteit biedt, maar ook naadloos integreert met veelgebruikte conferencingoplossingen als Microsoft Teams.

Aandachtspunten

U als IT-partner bent de aangewezen partij om uw klant te ondersteunen met dergelijke oplossingen. Gelukkig komen steeds meer headsets beschikbaar die de rust en concentratie bevorderen en tegemoetkomen aan de behoeften van zowel studenten als docenten. Voor het maken van de juiste keuze daarin zijn een aantal aandachtspunten belangrijk:

1. Actieve ruisonderdrukking
Headsets met ingebouwde mogelijkheden voor ruisonderdrukking verdienen in veel situaties de voorkeur. Deze technologie ‘vangt’ het achtergrondgeluid en produceert vervolgens in realtime precies de tegenovergestelde geluidsgolven. Het gevolg: de golven drukken elkaar weg en maskeren daarmee het storende omgevingsgeluid. Dat verbetert de geluidsbeleving en de concentratie. Zeker in rumoerige klaslokalen is dit een grote pre, of zelfs een must. Maar ook voor thuisonderwijs kunnen omgevingsfactoren voor afleiding zorgen.

2. Natuurlijke geluidsweergave
Het is belangrijk dat een headset het geluid zo natuurlijk mogelijk weergeeft. Een natuurlijk klinkend geluid is voor onze hersenen veel gemakkelijker te verwerken en zorgt voor minder vermoeidheid.

3. Gebruiksgemak
In het klaslokaal en de thuisomgeving zijn vaak al veel verschillende apparaten in gebruik. Een headset voegt daar nog een nieuw apparaat aan toe. Het is daarom belangrijk dat deze zo eenvoudig mogelijk werkt, en bijvoorbeeld gemakkelijk te koppelen is met welk apparaat de docent of student dan ook gebruikt tijdens de lessen. Niemand zit te wachten op ‘gedoe’.

4. Ergonomie
De huidige onderwijsvarianten vragen vaak om urenlang gebruik van een headset. Het is dan ook belangrijk dat deze perfect zit en niet voor irritatie zorgt. Een licht gewicht, ergonomische vormgeving en hoogwaardige materialen zijn dan ook belangrijk.

5. Mobiliteit
De remote learning trend vraagt meer dan ooit tevoren om een goede mobiliteit. Studenten en docenten moeten de headset namelijk gemakkelijk kunnen meenemen en overal kunnen gebruiken. De headset moet dan ook eenvoudige te koppelen zijn met een brede range aan apparaten, zoals pc’s, laptops, tablets en smartphones. Bluetooth is in dat geval een grote pre.

Verschillende doelgroepen, verschillende wensen

De keuze voor de juiste headset hangt ook af van de beoogde doelgroep. Een uitrusting voor basisschoolleerlingen vraagt om andere kenmerken dan voor studenten of docenten in het voortgezet- of vervolgonderwijs. Een overzicht van de relevante overwegingen per doelgroep:

Leerlingen in het basisonderwijs

 • Voor leerlingen in het basisonderwijs is de keuze voor een bedrade headset een logische. Dat ontmoedigt onnodig rondlopen thuis of in het klaslokaal.
 • Een lichtgewicht headset voorkomt klachten bij langdurig gebruik door jonge kinderen.
 • Alle gebruikte apparaten in de klaslokalen moeten centraal beheerd kunnen worden. Dat geldt dus ook voor audiovisuele voorzieningen.

Leerlingen en studenten in het vervolgonderwijs (VO, universiteit, beroepsonderwijs)

 • Headsets moeten passen bij het mobiele leven van scholieren en studenten. Ze moeten headsets zowel in het klaslokaal als thuis en onderweg in het OV gemakkelijk kunnen meenemen en gebruiken.
 • Doordat ze headsets in combinatie met allerlei apparaten gebruiken, moeten de aansluitmogelijkheden daarin voorzien. Ondersteuning voor USB, Bluetooth en audiokabels is gewenst.
 • De headsets moeten snel oplaadbaar zijn. De batterij moet het minstens een hele schooldag volhouden.
 • Zoveel mensen, zoveel wensen: headsets moeten beschikbaar zijn in een reeks van stijlen, kleuren en vormfactors. Denk aan de keuze uit hoofd- of nekbanden, enkele of dubbele oorschelpen, en in-ears of over-ears.
 • Beheermogelijkheden in de cloud vereenvoudigen het management van grote hoeveelheden headsets verspreid binnen schoolorganisaties over meerdere gebouwen/locaties.

Docenten

 • De apparatuur moet aansluiten bij de anytime/anywhere-filosofie. Docenten moeten bij onderwijs via de laptop beschikking hebben over headsets, terwijl een klassituatie met presentatieschermen vraagt om een speakerphone.
 • Het aansluiten van de apparatuur moet vlot en probleemloos gaan, via zowel draadloze als bedrade verbindingen.
 • De oplossingen moeten probleemloos werken met zoveel mogelijk videoconferencing- en educatieplatformen, zoals van Zoom, Google en Microsoft en het liefst hiervoor zijn gecertificeerd.
 • De gesprekstijd op een volle accu moet een dag zijn. Tussen de lessen door opladen is immers niet altijd een optie.

Drie capabele oplossingen

EPOS biedt drie concrete oplossingen die goed aansluiten bij de huidige behoeften in het onderwijs:

EPOS EXPAND SP 30T
Een draagbare speakerphone zoals de EPOS EXPAND SP 30T verandert iedere ruimte in een klaslokaal. Docenten kunnen hiermee lesgeven op een manier die natuurlijk aanvoelt, waarbij het apparaat zorgt voor een goede verstaanbaarheid voor zowel hen als studenten op afstand. Doordat de speakerphone centraal geplaatst wordt, heeft de docent alle vrijheid om te bewegen en aantekening te maken op een whiteboard. Geavanceerde echo-onderdrukking zorgt voor een natuurlijke geluidsbeleving, zonder vervorming of verlies van dialoog. Koppelen met Microsoft Teams gaat eenvoudig via een druk op de knop.

EPOS ADAPT 300-serie
Met een headset zoals de EPOS ADAPT 300-serie kunnen studenten ongestoord colleges volgen, of dat nu thuis, in een koffiezaak of onderweg is. Actieve ruisonderdrukking blokkeert storend omgevingsgeluid en de comfortabele oorkussens voorkomen irritatie bij langdurig gebruik. De batterij gaat tot 46 uur mee, meer dan voldoende voor welke educatieve sessie dan ook.

EPOS IMPACT MB Pro Series
Ook schoolbestuurders hebben baat bij een goede headset. De overgang van traditionele lesvormen naar leren op afstand neemt veel overleg met zich mee. Lange uren aan de telefoon en multitasking zijn een dagelijkse realiteit. Het draadloze bereik is dankzij het gebruik van een basisstation maar liefst 25 meter. Daardoor biedt deze headset veel bewegingsruimte in kantoor- en thuissituaties.

 

Meer weten?

Wilt u meer weten over hoe EPOS-oplossingen uw klanten in de educatieve sector kunnen ondersteunen? Neem vrijblijvend contact met ons op, we gaan graag met u in gesprek.