Met het Surface-portfolio biedt Microsoft een veelzijdig en compleet assortiment van laptops, 2-in-1’s en accessoires. Samen met het Microsoft 365-platform zijn dat alle bouwstenen voor de inrichting van een productieve en veilige werkplek. Maar hoe steekt het portfolio precies in elkaar, en waar moet u rekening mee houden?

Microsoft staat natuurlijk vooral bekend om zijn Windows- en Azure-platform en (cloud)oplossingen als SharePoint, Dynamics 365 en Office 365. Toch zet het sinds 2012 ook hardware op de markt. Onder de vlag ‘Surface’ ontwikkelt Microsoft hardware met een eigen gezicht en unieke kenmerken. De eerste Surface-apparaten zetten een nieuwe standaard op het gebied van 2-in-1-devices, die zowel de laptop als de tablet vervangen. In tegenstelling tot veel andere mobiele apparaten draait alle Surface-hardware op Windows. Dat zorgt voor een vertrouwde en uniforme gebruikservaring.

Surface-apparaten zijn zeer interessant voor de zakelijke markt. Afhankelijk van het model zijn ze inzetbaar als laptop, als tablet of beide. Ook werken ze vlekkeloos samen met veelgebruikte oplossingen voor de moderne werkplek, zoals Microsoft Teams. Dankzij goede audiovisuele voorzieningen zijn alle apparaten bijzonder geschikt voor videoconferencing.

Niet onbelangrijk: ze zijn hoogwaardig afgewerkt en hebben een chique uitstraling. Veel klanten stellen dat – terecht – op prijs, zeker wanneer zij bijvoorbeeld veel klantbezoeken afleggen. Bovendien hebben de apparaten standaard diverse securityfeatures aan boord. Dankzij al deze kenmerken passen Surface-apparaten goed bij de moderne werkplek, waarbij medewerkers niet meer van 9 tot 5 op kantoor achter een vaste desktop werken.

‘Klassieke’ laptops: Surface Laptop 3 / Surface Laptop Go

Surface kent één traditionele laptop lijn: Surface Laptop 3. Dit apparaat is ideaal voor klanten die vragen om veel verwerkingskracht en goede prestaties, en daarbij geen behoefte hebben aan tabletfunctionaliteit. Het is een ‘allround’ inzetbare laptop voor een brede doelgroep. Surface Laptop 3 komt in twee formaten: 13 en 15 inch.

Beide uitvoeringen zijn verkrijgbaar met een Core i5 of i7-processor. Daarmee hebben ze genoeg verwerkingskracht voor vrijwel alle kantoortaken. Toch is Surface Laptop 3, met een vanaf-gewicht van 1,2kg enorm draagbaar. De dunne en stijlvolle magnesiumbehuizing zorgt voor een strakke ‘look’. Het aanraakscherm heeft een hoge resolutie van 2256 x 1504 en met 2 USB-poorten (A en C) is in meerdere aansluitmogelijkheden voorzien.

Surface Laptop 3 is ontworpen om langer dan een volledige werkdag zonder netvoeding te functioneren. Het apparaat kan 11,5 uur functioneren op een volle accu. Dat maakt het erg geschikt voor langdurig gebruik zonder netvoeding, bijvoorbeeld tijdens een vliegreis. Opladen gaat vlot: de accu is binnen een uur 80% vol.

Een nog mobielere variant van deze laptop is Surface Laptop Go. Deze compacte laptop beschikt over een 12-inchbeeldscherm en weegt slechts 1110 gram. Hoewel iets minder krachtig dan Surface Laptop 3, is er dankzij de Core i5-processor aan rekenkracht geen gebrek. Het full-size-toetsenbord maakt de laptop geschikt voor het verzetten van serieus werk. Deze laptop kan zelfs tot 13 uur zonder netvoeding en is zeer aantrekkelijk geprijsd.

2-in-1 voor power users: Surface Book 3

Surface Book 3 heeft veel weg van een traditionele laptop. Zo bevat Surface Book 3 zeer krachtige componenten. Opvallend is de optie voor een aparte grafische kaart van NVIDIA. Daarmee is het apparaat zeer geschikt voor intensief grafisch werk en andere power users. Ook het aanraakscherm spreekt grafische professionals aan. Dit is van zeer hoge kwaliteit en kent een hoge resolutie (v.a. 3000 x 2000).

Daarnaast is op de accu allesbehalve beknibbeld. Een volle lading is goed voor maar liefst 17,5 uur. De krachtige componenten hebben ook een (kleine) keerzijde: het vanaf-gewicht ligt met 1,53kg voor het kleinste model wat hoger dan Surface Laptop 3. Anders dan Surface Laptop 3 beschikt dit model over een afneembaar toetsenbord. Daardoor is het apparaat ook als tablet bruikbaar en is het feitelijk een 2-in-1. Wat aansluitmogelijkheden betreft beschikt het over drie USB-poorten en een WiFi 6-chip voor snelle draadloze verbindingen.

Klassieke 2-in-1: Surface Pro 7 en Surface Pro X

Met Surface Pro 7 en Surface Pro X heeft Microsoft twee klassieke, draagbare en slank uitgevoerde 2-in-1-apparaten in het portfolio. Deze multifunctionele devices zijn prima inzetbaar voor medewerkers die veel onderweg werken en wellicht voorheen beschikten over zowel een laptop als tablet. Surface Pro-apparaten kunnen namelijk beiden vervangen. Met een gewicht van een goede 700 gram zijn ze bovendien zeer draagbaar.

Blikvanger van zowel Surface Pro als Surface Pro X is het respectievelijk 12,3 inch en 13 inch aanraakscherm. Het paneel heeft bij beide apparaten zeer smalle randen. Beelden en tekst zijn dankzij de resolutie erg scherp.

Groot verschil tussen Surface Pro 7 en Surface Pro X is de gebruikte processor. De eerstgenoemde bevat een Intel-processor, terwijl SurfacePro X over een ARM-gebaseerde Qualcomm-processor beschikt. Dit model richt zich dan ook op het gebruik van ARM-applicaties.. Dankzij de ingebouwde LTE-ondersteuning is Surface Pro X een ideaal apparaat voor onderweg met (optioneel) toetsenbord, waarbij Surface Pro 7 meer allround inzetbaar is.

Aardig detail: Surface Pro X bevat een uitsparing voor de los verkrijgbare Surface Pen (zie ‘Accessoires’). Via deze uitsparing is deze accessoire draadloos oplaadbaar.

Ultramobiele 2-in-1: Surface Go 2

Surface Go 2 is met zijn ruim 500 gram de lichtste 2-in-1-laptop. Het apparaat is gericht op medewerkers die veel onderweg zijn en bijvoorbeeld bij klantbezoeken behoefte hebben aan een lichtgewicht tablet voor het maken van notities. Door het aansluiten van het eveneens lichte toetsenbord (Surface Go Signature Type Cover) verandert de tablet in een lichte laptop en is het geschikt voor bijvoorbeeld het bewerken van documenten en het versturen van e-mail.

De verwerkingskracht is dankzij de Core M-processor ruim voldoende voor dagelijks gebruik. Ook voor het deelnemen aan Teams-meetings is het apparaat zeer geschikt, dankzij de aanwezigheid van een full-hd-camera en een microfoon van hoge kwaliteit. Snel aantekeningen maken tijdens een meeting is mogelijk dankzij een optionele Surface Pen. Voor langdurig gebruik is het apparaat uiteraard wat minder geschikt vanwege het kleinere scherm.

Accessoires

Naast de mobiele apparaten voor productiviteit biedt Microsoft diverse accessoires. Deze zijn in principe allround inzetbaar, maar wel specifiek ontwikkeld met Surface-hardware in het achterhoofd. Daardoor vormen ze een goede aanvulling op een Surface-machinepark. Een greep uit het portfolio:

– Surface Pen
Surface Pen is een digitale pen voor bijvoorbeeld schetswerk of het snel maken van handgeschreven notities tijdens een meeting. Ook voor het annoteren van documenten is Surface Pen erg geschikt. De achterzijde fungeert als digitale gum. Surface Pen werkt in combinatie met alle Surface-apparaten.

– Surface Dock
Surface Dock is een dockingstation voor gebruik aan een bureau. Gebruikers koppelen eenvoudig hun laptop met het dock en maken zo via een enkele USB-C-kabel verbinding met randapparatuur als een printer, monitor en extern toetsenbord. Daardoor verandert het Surface apparaat feitelijk in een desktop-pc. Ook laadt dit station het Surface apparaat op.

– Surface USB-C Travel Hub
Wie veel onderweg is, zal Surface USB-C Travel Hub waarderen. Deze mobiele hub breidt de aansluitmogelijkheden van Surface-apparaten flink uit.

– Surface Keyboard
Surface Keyboard is een volwaardig toetsenbord dat zich het beste thuis voelt op een bureau. Daardoor is het ideaal voor bijvoorbeeld flexplekken of het thuiskantoor. De vormgeving is slank en de toetsaanslag voelt zeker.

– Surface Type Cover
Het Type Cover-toetsenbord is een ‘must have’ voor Surface Go 2, Surface Pro 7 en Surface Pro X. Het maakt van deze apparaten in een handomdraai een volwaardige laptop. Dit slanke toetsenbord met trackpad is van een hoogwaardig ‘soft touch’-materiaal en is dankzij het magnetische bevestigingssysteem gemakkelijk te koppelen en weer te verwijderen. Voor Surface Pro is er ook een variant beschikbaar met een vingerafdrukscanner en dubbelt als beeldschermbeveiliger. Er zijn diverse kleurvarianten beschikbaar om jouw Surface een eigen look te geven.

Security

Security is een belangrijk aandachtspunt binnen het gehele Surface-portfolio. Microsoft heeft de apparaten van ‘chip tot cloud’ beveiligd en beheersbaar gemaakt via het Microsoft 365-platform. Dankzij Windows Hello kunnen medewerkers snel en veilig inloggen zonder wachtwoord, op basis van bijvoorbeeld methoden als gezichtsherkenning of via een vingerafdrukscanner.

Daarnaast beschikken Surface-apparaten over Secure Boot. Door deze technologie kunnen hackers niet rommelen met kwaadaardige bootloaders of drivers. Zo zorgt Secure Boot ervoor dat malware zich niet diep in het systeem kan nestelen. Een andere belangrijke voorziening is de tpm-chip. Deze chip fungeert als een soort kluis voor het veilig bewaren van encryptiesleutels en certificaten die gebruikt worden bij schijfencryptie.

Meer weten?
Wilt u meer weten over het Surface-portfolio van Microsoft en welke kansen dit biedt voor u als IT-partner? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. We helpen u graag.