De vraag naar maatschappelijk verantwoorde technologie groeit. Dat biedt u als partner kansen. Zeker nu medewerkers massaal thuiswerken en organisaties daardoor de werkplek opnieuw onder de loep nemen. Maar waar moet u op letten?

Steeds meer bedrijven beseffen dat winstgeneratie nooit de enige bestaansreden kan zijn. Ontwikkelingen als klimaatverandering dragen bij aan dat groeiende bewustzijn. Het besef dat we allemaal medeverantwoordelijk zijn voor een betere wereld. Een waarin technologie niet alleen kan zorgen voor meer efficiency, meer gemak en meer productie, maar ook voor betere levens en eerlijke handelsketens en duurzamere omgang met de planeet.

Grote rol en verantwoordelijkheid

Dat groeiende bewustzijn geldt zeker ook voor technologiebedrijven. Sterker nog: juist die sector loopt vaak voorop. Simpelweg omdat zowel de economische als maatschappelijke rol en verantwoordelijkheid van technologiebedrijven groot is.

Ook bij de inrichting van de moderne werkplek kunt u als IT-partner daarin een rol spelen. Bijvoorbeeld door primair oplossingen te leveren van technologiebedrijven met duurzame producten en een maatschappelijk en ecologisch verantwoorde operatie. Daarmee voldoet u aan een groeiende klantvraag, versterkt u uw imago en draagt u zelf concreet bij aan een betere wereld.

Aandachtspunten

Bij het inrichten van de moderne werkplek zijn enkele aandachtspunten van belang:

1. Duurzame materialen
De productie van laptops en printers kost energie en materialen. Recycling kan die ecologische voetafdruk fors verkleinen. Zo heeft HP in 2019 zo’n 25.000 ton gerecycled materiaal in zijn laptops gebruikt. Daardoor is minder productie van nieuw materiaal nodig en groeit de afvalberg minder hard. Daarmee draagt het bedrijf bij aan een circulaire economie. De doelstellingen zijn bovendien ambitieus: in 2025 wil het bedrijf dat 30% van al het plastic in printers en pc’s afkomstig is uit recycling.

2. Managed Print Services
In plaats van de aanschaf van een nieuwe printer, is deze ook als een dienst af te nemen. Het onderhoud en eventuele reparaties zijn daarbij geheel inbegrepen in de maandelijkse huur- of leasevergoeding. Op die manier halen gebruikers gemakkelijker het maximale uit de levensduur van het apparaat. Dat verbetert de duurzaamheid ervan aanzienlijk. Als er onverhoopt iets stuk gaat, dan is de aanschaf van een nieuwe printer lang niet altijd noodzakelijk. Bij traditionele aanschaf zijn de reparatiekosten snel al te hoog en wordt veel sneller een nieuw exemplaar aangeschaft.

3. Goede reparatiemogelijkheden
Veel laptops zijn door hun slanke vormgeving maar mondjesmaat te repareren. Toch zijn er nog laptops verkrijgbaar waarbij draagbaarheid en smaakvolle esthetiek niet ten koste gaan van de reparatiemogelijkheden. Gaat er een onderdeel stuk, dan is dat doorgaans eenvoudig vervangbaar. Zo zijn bij HP-laptops onder andere de processor, het moederbord, schijven, geheugenchips, microfoon en het beeldscherm prima vervangbaar. Dat verlengt de levensduur van het apparaat. Dat is veel duurzamer dan de aanschaf van een nieuwe apparaat.

4. Gebruik van gifstoffen
Schadelijke stoffen als PVC, ftalaten en halogeen hebben een verwoestende werking op de planeet. Het is dan ook raadzaam te controleren hoe een technologieleverancier hiermee omgaat. HP doet ook op dit gebied goede zaken. Zo had 75 procent van alle laptops en desktops van HP in 2018 een laag halogeengehalte. Ook drukt HP het PVC-gebruik door netsnoeren te verkorten en PVC-vrije netsnoeren als een optie voor de meeste professionele notebooks aan te bieden.

5. Duurzaamheidscertificeringen
Onafhankelijke certificeringen maken de aanschaf van duurzame producten eenvoudiger. Bovendien hoeft u fabrikanten niet op hun blauwe ogen te geloven. Certificeringen zijn immers onafhankelijk. Daarmee verzekert u zich dus van een duurzaam product.

Een belangrijke certificering is bijvoorbeeld Energy Star. Deze certificering garandeert een duurzaam energieverbruik. Ook TCO verdient de aandacht. Deze certificering verzekert niet alleen een lage milieu-impact, maar een zo duurzaam mogelijke keten. TCO kijkt daarbij verder dan ecologische gevolgen. Denk bijvoorbeeld aan respect voor mensenrechten en een eerlijke betaling.

EPEAT
Ook EPEAT is zo’n label dat niet alleen het eindproduct, maar de volledige keten beoordeelt. Dit label is opgedeeld in de niveaus Bronze, Silver, en Gold. Daarmee krijgt u in één oogopslag een indicatie van het duurzaamheidsniveau. Het beoordeelt producten op onder meer repareerbaarheid, gebruikte materialen en chemicaliën, de verwachte levensduur en zelfs zaken als de luchtkwaliteit en het gevoerde MVO-beleid van de fabrikant.

HP gooit hier hoge ogen. In mei 2020 had deze fabrikant maar liefst 111 producten met een gouden en 268 met een zilveren EPEAT-label. Daarmee is HP de leverancier met het meest duurzame pc-portfolio ter wereld.

6. Vervangsystemen inktcartridges
Het is vaak lastig inschatten hoe lang een printcartridge meegaat. Daardoor worden deze vaak te snel vervangen. Zonde van het geld, en een onnodige belasting voor het milieu. De dienst HP Instant Ink voorkomt dit. De bijbehorende slimme software geeft niet alleen een seintje wanneer de cartridge leeg dreigt te raken, maar bestelt ook automatisch nieuwe inkt. Zo zit uw klant nooit zonder inkt, en gooit deze ook nooit onnodig halfvolle cartridges weg. Het betekent bovendien een automatisering van een groot deel van het logistieke procurementproces. Die aspecten samen zorgen voor een besparing tot wel 50% op inkt. Dat is naast de milieuwinst natuurlijk mooi meegenomen.

Duurzaam DNA

Zoals uit bovenstaande voorbeelden wel blijkt is HP een goed voorbeeld van een technologiebedrijf dat duurzaamheid hoog in het vaandel heeft. Het bedrijf doet veel op dit gebied. Zelfs zoveel, dat het voor de overzichtelijkheid deze activiteiten heeft opgedeeld in drie pijlers: Planet, People en Community.

Binnen de Planet-pijler onderneemt HP tal van initiatieven voor een duurzamere productie van hun oplossingen. Naast de genoemde initiatieven op het gebied van gerecycled plastic in Print en Personal Systems producten wil HP in hun verpakkingen schuim en plastic voor eenmalig gebruik zoveel mogelijk vervangen door duurzame vezels en in algemene zin sterk inzetten op recycling. Ook maakt het zich sterk voor het beschermen en herstellen van bossen.

Onder People maakt HP zich hard voor een representatieve en inclusieve workforce en de bestrijding van dwangarbeid. HP eist bovendien van zijn ketenpartners volledige transparantie op dit gebied. De Community-activiteiten zijn gericht op de structurele verbetering van levensomstandigheden van de medewerkers en de vitaliteit van hun directe omgeving. Onderwijs is daarbij een belangrijk middel. Zo biedt de fabrikant gratis cursussen via hun onderwijsplatform HP LIFE en stimuleert het ondernemerschap.

Meer weten
Wilt u meer weten over het maken van duurzame keuzes voor de moderne werkplek, en de rol die het HP-portfolio daarin kan spelen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.