De scholen zijn weer begonnen. Niet alleen geven docenten weer fysiek les, ook het ondersteunend personeel keert steeds vaker terug naar de werkplek. Daarbij is een mix van thuiswerken en werken op school vaak de nieuwe realiteit. Ook onlinelessen zijn in steeds meer onderwijsorganisaties onderdeel van het curriculum. Als IT-partner vervult u hierin een spilfunctie. Met deze 6 aandachtspunten creëert u een efficiënte hybride werk- en leeromgeving voor uw klant.

1. Oplossingen voor efficiënt ‘inprikken’ van laptops en tablets

Docenten en onderwijsondersteunend personeel gebruiken steeds vaker mobiele apparatuur als laptops en tablets. Deze apparaten gaan regelmatig van huis naar kantoor en vice versa. Het is belangrijk dat zij niet te veel tijd kwijt zijn met het aansluiten van deze spullen op de werkplek. Ook opladen en veilig opbergen van deze apparatuur mag geen probleem zijn.

De Belkin Connect USB-C maakt snel inprikken op de werkplek of in een lokaal eenvoudig. Via een enkele USB-C-kabel biedt de oplossing ruimte voor het aansluiten van 7 apparaten als muizen, toetsenborden en printers. Naast USB-poorten beschikt het apparaat ook over een HDMI-poort, voor het verbinden van monitoren en beamers. Daarmee is het de ideale USB-hub voor hybride (flex)werkplekken, klaslokalen en andere ruimtes waar medewerkers regelmatig met hun laptop ‘in- en uitchecken’.

Een solide basisstation voor alle in de schoolomgeving gebruikte mobiele apparatuur is de Belkin Store & Charge Go. Deze oplossing biedt ruimte voor het veilig bewaren en opladen tot tien tablets of laptops tegelijkertijd. De Belkin Store & Charge Go bestaat uit twee verwijderbare bakken voor elk vijf apparaten. Naast wandmontage is deze bewaaroplossing ook geschikt voor plaatsing op het bureau. Als bonus bevat de Belkin Store & Charge Go bescherming tegen overspanning.

2. Mobiele projectoren voor flexibele presentaties

Zowel docenten als onderwijsondersteunend personeel gebruiken regelmatig een projector. Bijvoorbeeld voor het tonen van educatief materiaal tijdens lessen, of het geven van presentaties in de overlegruimte. Met compacte, draagbare projectoren maakt u medewerkers in dit opzicht flexibeler. Een mobiele projector is immers probleemloos verplaatsbaar naar andere ruimtes. Daardoor zijn medewerkers niet meer afhankelijk van de ‘vaste’ voorzieningen in een ruimte, en kunnen bovendien probleemloos een andere ruimte opzoeken wanneer een lokaal of overlegruimte bezet is.

Een geschikte projector voor deze omstandigheden is de Epson EB-1795F. Dit lichtgewicht, compacte apparaat past gemakkelijk in een laptoptas of -rugzak en is eenvoudig verplaatsbaar. Aan prestaties is niet ingeboet. Zo projecteert het apparaat de beelden in Full-HD en bedraagt de lichtopbrengst maar liefst 3200 lumen. Zo zijn presentaties ook in minder goed verduisterde ruimtes nog prima zichtbaar.

3. Voorzieningen voor individuele ergonomie

Het is belangrijk dat een monitor in de juiste stand en hoek gepositioneerd kan worden. Dat voorkomt namelijk klachten aan nek en rug, en kan nodig zijn voor bijvoorbeeld het tegengaan van lichtinval. Die juiste stand is voor iedere situatie en voor iedere docent, leerling of medewerker weer anders. Gebruikers moeten dan ook zelf een monitor snel en eenvoudig in de juiste hoogte en hoek kunnen verstellen.

Ergotron biedt met hun TRACE-monitorsteunen hiervoor een solide oplossing. Deze verstelbare steunen beschikken over een speciale mount voor het bevestigen van een monitor. Eenmaal bevestigd, is een goede afstelling een kwestie van de steun in de juiste stand stellen. Dat kan op drie manieren: de steun is in hoogte verstelbaar, en beschikken over een zwenk- en kantelfunctie. Bijkomend voordeel is dat monitoren die niet of nauwelijks over ergonomische afstelmogelijkheden beschikken, zo toch geschikt kunnen zijn voor intensief en flexibel gebruik in onderwijsomgevingen.

4. Compacte en ergonomische randapparatuur

Goede muizen en toetsenborden zijn zowel in het klaslokaal als in de kantoorruimtes onmisbaar. Dat is in een hybride werk- en leeromgeving niet anders. Wel is er een verschil: deze apparatuur gaat in sommige gevallen ook mee richting het thuiskantoor en vice versa. Naast ergonomische eigenschappen is een compacte vormfactor dan ook belangrijk. Randapparaten die verbinden via bluetooth in plaats van een kabel hebben om dezelfde reden de voorkeur.

Een goede oplossing die aan bovenstaande eisen voldoet is het draadloze Microsoft Designer Compact Keyboard. Dit toetsenbord is compact, draagbaar en verkrijgbaar in combinatie met een extra losse unit voor numerieke toetsen voor wie veel met cijfers werkt.

5. Printers voor de thuiswerkplek

Een goed afdrukapparaat is niet alleen op school onmisbaar, ook voor thuiswerkers is het een must. Dat stelt wel een eis aan deze printer: deze moet op afstand beheerd kunnen worden, zodat de veiligheid en vertrouwelijkheid van de op het apparaat aanwezige data niet in geding komen. Ook moet de printer voorzien zijn van een mobiele afdrukfunctie, zodat gebruikers net zo eenvoudig vanaf hun smartphone kunnen inplannen als vanaf hun desktop of laptop.

De HP OfficeJet Pro 8024e AiO voldoet aan deze eisen. Dit apparaat kan printen, kopiëren, scannen en faxen en beschikt over een groot aantal verbindingsmogelijkheden. Printopdrachten versturen kan via Apple Airprint, WiFi, HP Smart App, Wireless Connect en via het vaste netwerk.

6. Degelijke headset voor probleemloze onlinevergaderingen

Lessen via de webcam en onlinevergaderingen zijn in de meeste schoolorganisaties niet meer weg te denken. Een goede headset is daarbij onmisbaar. Naast een hoog comfort voor klachtenvrij gebruik moet deze het liefst voorzien zijn van bescherming tegen storend omgevingsgeluid.

Een goede headset voor gebruik binnen schoolomgevingen is de Kensington USB Hi-Fi Headphone. Krachtige 40mm drivers zorgen voor een goede verstaanbaarheid en geluidskwaliteit. De koptelefoon is voorzien van zachte oorkussens, voor langdurige onlinesessies zonder irritatie of pijnklachten. Dankzij noise cancelling zijn ook in een rumoerige klaslokaal of thuisomgeving een goede verstaanbaarheid en hoog concentratieniveau verzekerd.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de inrichting van hybride lokalen en werkplekken nu het schooljaar weer volop van start is gegaan? Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.