Allerlei technologische toepassingen bieden uw zorgklanten interessante kansen. Als partner kunt u uw klanten ondersteunen bij het omarmen van deze toepassingen. Om u op weg te helpen en te inspireren, zetten we een vijftal voorbeelden uiteen.

1. E-health

Het gebruik van e-health kan zorgverlening ondersteunen, aanvullen of verbeteren. Huisartsen en patiënten kunnen bijvoorbeeld via e-healthsystemen op afstand contact onderhouden. Zo kunnen huisartsen uitslagen delen met patiënten en kunnen patiënten informatie of meetgegevens online aanleveren. Op deze manier kan de ontwikkeling van een aandoening of voortgang bij een behandeling goed in de gaten gehouden worden. Het voordeel voor de patiënt en de huisarts: het scheelt fysieke bezoeken.

Ook voor klanten in andere segmenten van de zorgsector biedt e-health kansen. Zo kunnen fysiotherapeuten via e-healthoplossingen oefeningen die patiënten thuis uitvoeren digitaal begeleiden en monitoren. Denk echter ook aan digitale consulten, waarbij patiënten in gesprek gaan met de fysiotherapeut. Ook voor diëtisten zijn dergelijke mogelijkheden interessant.

2. Internet of Things

Het Internet of Things (IoT) biedt allerlei mogelijkheden voor uw zorgklanten, onder meer op het gebied van monitoring. Zo kunnen apothekers IoT-technologie inzetten om de temperatuur van medicatie te bewaken. Zij stellen hierdoor zeker dat afgeleverde medicatie tijdens het transport bij de juiste temperatuur bewaard is. Loopt de temperatuur in de koeling onverhoopt te hoog op? Dan ontvangen zij een alarmmelding en weten direct dat een bepaalde lading medicatie niet meer bruikbaar is.

Net als e-health, biedt IoT voordelen voor fysiotherapeuten. Zij kunnen met behulp van sensoren het revalidatieproces van patiënten op afstand begeleiden. Het IoT stelt hen bovendien in staat in real-time de belasting van gewrichten tijdens revalidatie-oefeningen te monitoren. Dit real-time inzicht maakt het mogelijk de revalidatie beter te begeleiden.

3. 3D-scan

Wie een kunstgebit of kroon krijgt aangemeten bij de tandarts, moet in de meeste gevallen ‘happen’. Met dit proces wordt een afdruk gemaakt van het gebit, wat de tandarts helpt bij bepaalde behandelingen. Veel mensen vinden happen echter niet prettig. Een mondscanner geeft tandartsen de mogelijkheid een digitale 3D-scan van de mond te maken. Dit maakt happen voor bepaalde behandelingen overbodig. 3D-scans van het gebit zijn ook te combineren met röntgenfoto’s, bijvoorbeeld voor het ontwerpen van een implantaat.

3D-scans bieden ook voor fysiotherapeuten uitkomst. Zo kunnen zij met behulp van een rugscan de wervels in de onderrug in kaart brengen. De technologie stelt hen in staat te bepalen of wervels vast zitten of juist te veel speling hebben. Met een 3D-scan brengen zij het bewegingspatroon van de wervelkolom in beeld, wat helpt problemen in de onderrug te identificeren.

4. Taken automatiseren

Allerlei segmenten van de zorgsector kampen met een personeelstekort. Zo pleitte het Capaciteitsorgaan van de mondzorgkoepel KNMT eind 2019 nog voor het creëren van meer opleidingsplekken. Dat geldt ook voor fysiotherapie; de Rabobank verwacht dat de toenemende vraag naar fysiotherapie op de lange termijn leidt tot een tekort aan fysiotherapeuten.

Personeelstekorten leiden tot een hoge werkdruk. Met behulp van technologie ondersteunt u uw zorgklanten bij het verlagen van deze druk. Zo kunnen zorgverleners efficiënter werken. Bijvoorbeeld door workflows of repetitieve taken te automatiseren. U kunt bijvoorbeeld het invoeren van gegevens in meerdere zorgsystemen of uitwisselen van data met andere zorgverleners en –instanties uit handen nemen. U bespaart uw klanten hiermee veel tijd.

5. Kunstmatige intelligentie

Het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) in de zorg neemt toe. Tandartsen kunnen bijvoorbeeld AI inzetten voor de interpretatie van radiologische beelden. Dit helpt onder meer nauwkeurigere en consistentere diagnoses te stellen.

Denk echter ook aan natural language processing. AI-techologie zet hierbij gesproken tekst geautomatiseerd om in geschreven tekst. Uw zorgklanten kunnen hier veel profijt uit halen. Zo kunnen huisartsen en fysiotherapeuten door AI gespreksverslagen geautomatiseerd laten uitschrijven. Zij besparen hierdoor tijd en verlagen de werkdruk.

Benieuwd hoe Tech Data u kan helpen uw zorgklanten met de juiste technologie te bedienen? Neem contact met ons op.