Telehealth is in opkomst. Niet voor niets: videoconsults op afstand is een effectieve manier voor het verlenen van zorg en kan zorg laagdrempelig maken. Het vraagt wel om solide IT-voorzieningen die veilige en effectieve videogesprekken mogelijk maken. Deze 3 aandachtspunten zijn belangrijk voor wie een goede telehealth-basis wil leggen bij zijn klanten.

1. Solide security op de endpoints

Security is een van de belangrijkste voorwaarden voor verantwoorde telehealth. Medische gegevens verdienen de beste bescherming, zowel om compliance als ethische redenen. Het voorkomen van datalekken en andere securityincidenten is geen bijkomstigheid maar pure noodzaak. Dat stelt speciale eisen aan de apparatuur die voor telehealth worden gebruikt.

Bijvoorbeeld HP levert speciaal Healthcare Edition pc’s. Deze beschikken over geïntegreerde   securityvoorzieningen zoals een HP beveiligingssoftwaresuite, een webcamafsluiter, en biometrische authenticatie. Ook beschikken deze apparaten over het HP Sure View Gen2 privacyscherm. Met een druk op de knop wordt het beeldscherm onleesbaar voor anderen dan de gebruiker.

Ook voorzien deze laptops en pc’s in geïntegreerde telehealth-voorzieningen. Dat vereenvoudigt de ingebruikname en voorkomt extra kosten. Bovendien zijn de apparaten veilig en snel fysiek te desinfecteren, wat het risico op infecties verkleint.

2. Veilige infrastructuur en communicatietechnologie

Voor het verder verkleinen van de risico’s van telehealth moeten ook de videoconferencingoplossing en achterliggende infrastructuur voldoende veilig zijn. Waardevol voor de bescherming van patiëntgegevens zijn bijvoorbeeld encryptiemogelijkheden, voorzieningen voor Data Loss Prevention en automatische patching.

Hier is met name Microsoft 365 interessant, in combinatie met de Business Premium-licentie. Dit ecosysteem biedt niet alleen alle communicatie- en productiviteitstools, maar ook diverse beheer- en securityvoorzieningen. De Business Premium-licentie voegt daar bovendien Data Loss Prevention, Microsoft In-Tune voor gebruiksvriendelijk beheer van endpoints en geïntegreerde Bitlocker-encryptievoorzieningen aan toe. Ook bevat deze licentievorm ‘conditional access’. Deze technologie toetst gebruikers die zich willen aanmelden op contextuele zaken als locatie en het gebruikte apparaat. Dat verkleint de kans op succesvolle hackpogingen.

Voor de videogesprekken is Microsoft Teams, onderdeel van Microsoft 365, een uitstekend platform. Deze oplossing is onlangs door KLAS, een organisatie voor zorggegevens en onderzoek, benoemd tot categorieleider van 2021. Deze conferencingtool maakt veilige videoconsults met patiënten en interne overleggen mogelijk.

3. Hoogwaardige hardware voor videoconferencing

Voor de videoconsults zelf is een goede beeldkwaliteit een absolute randvoorwaarde voor succes. Patiënten moeten het gevoel hebben dat de arts tegenover hen zit. Een heldere en scherpe video-ervaring draagt daar sterk aan bij. Wanneer artsen deze consults willen gebruiken voor het stellen van diagnoses, dan is een 4K-resolutie meer dan welkom. Met die resolutie worden de kleinste details zichtbaar, wat een goede diagnose vergemakkelijkt.

Logitech biedt enkele oplossingen die voor telehealth zeer geschikt zijn. Ze voeren een lijn professionele webcams voor een-op-een consults. Deze bieden een goede helderheid en resolutie. De Brio-lijn biedt zelfs 4K-resolutie. Daarnaast hebben ze conferentiecamera’s in het assortiment die individuele ziekenhuiskamers, spreekkamers en medische trolleys van videobelmogelijkheden voorzien.

Naast beeldkwaliteit is ook een goede verstaanbaarheid onmisbaar. EPOS biedt hiervoor een lijn van professionele headsets. Actieve ruisonderdrukking en hoogwaardige microfoons zorgen voor een natuurgetrouwe gespreksweergave waarbij storende achtergrondgeluiden zijn weggedrukt. Dankzij hoogwaardige materialen is het draagcomfort hoog. Niet onbelangrijk wanneer artsen vele uren achter elkaar consults via video moeten houden.

Meer weten?

Wilt u weten hoe Tech Data u kan ondersteunen met telehealth-technologie? Neem vrijblijvend contact op. We kijken graag samen met u naar de mogelijkheden.