Een moderne data-infrastructuur is onmisbaar voor zorgorganisaties die veel patiëntgegevens verwerken. Met deze 3 aandachtspunten in het achterhoofd zorgt u voor een veilige, flexibele en potente dataomgeving bij uw klanten.

  1. Zorg voor een solide backbone
    De digitalisering binnen de zorg neemt hand over hand toe, en daarmee ook de hoeveelheid data die zorgorganisaties verwerken. Dat vraagt nogal wat van de achterliggende infrastructuur. Deze moet naast uiterst veilig en betrouwbaar ook betaalbaar en flexibel zijn uit te breiden. Ook gebruiksvriendelijkheid is een belangrijk aandachtspunt. Zorgorganisaties willen immers niet al teveel omkijk hebben naar het beheer.Synology levert NAS-oplossingen die aan bovenstaande kenmerken voldoen. Zo zijn de Synology RS2421+/RS2421RP+ en de RS2821RP+ geschikt voor zorgomgevingen. Deze NAS’en bieden plaats aan respectievelijk twaalf en zestien disks en zijn geschikt voor veeleisende workloads. De krachtige systemen laten meerderde medewerkers tegelijkertijd aan bestanden werken. Door twee NAS-systemen te koppelen, ontstaat een zogenaamde HA (High Availability)-cluster. Ondervindt de ene NAS-problemen, dan neemt de tweede NAS binnen enkele seconden alle services en datavoorziening over.Ook heeft Synology veel aandacht gestoken in een zo gebruiksvriendelijk mogelijk beheer. De NAS is via een mobiele app of webbrowser eenvoudig te configureren. Active Backup for Business maakt het eenvoudig om van meerdere apparaten een veilige back-up op de NAS te maken. De modellen met het achtervoegsel RP beschikken over een redundante stroomvoorziening, wat de kans op verstoringen door stroomuitval sterk vermindert. 
  1. Overweeg het gebruik van microdatacenters
    Tijdens de coronapandemie moeten veel zorginstellingen out-of-the-box denken. In hoog tempo zijn allerlei aanpassingen nodig. Bestaande ruimtes kregen na een eventuele herindeling nieuwe doeleinden. Denk aan het creëren van ruimtes voor triage, en geïmproviseerde intensive care-ruimtes.Dergelijke maatregelen geven ook de IT-afdeling hoofdbrekens. Zij moeten in deze ruimtes zorgen voor een solide en veilige IT-infrastructuur. Een mogelijke oplossing voor dergelijke situaties is het plaatsen van microdatacenters aan de randen (edge) van het netwerk. Deze geïntegreerde oplossingen bevatten een koeling, netwerkfaciliteiten en een UPS. En dat alles in een compacte, mobiele behuizing.De voordelen van deze microdatacenters zijn groot. Zo zijn ze relatief snel in gebruik te nemen, en bovendien gemakkelijk verplaatsbaar. Ook na de pandemie is de flexibiliteit die deze microdatacenters geven zeer welkom.Een voor healthcare-omgevingen geschikt microdatacenter is 6U EcoStruxure Micro Data Centre van APC. Deze komt desgewenst volledig geassembleerd voor een vlotte implementatie. Het bevat standaard een lithium-ion UPS, wat de continuïteit bevordert. Een HD-securitycamera en een fysiek sleutelslot beschermt het systeem tegen fysieke diefstal van disks en/of servers met patiëntgegevens. De oplossing is als wall-mount of staande configuratie verkrijgbaar.
  1. Maak gebruik van offline-opslag voor patiëntgegevens
    Offline-opslag van patiëntgegevens op mobiele gegevensdragers biedt een aantal onmisbare voordelen. Zo zijn deze data eenvoudig te gebruiken op ieder device met een usb-aansluiting. Ook op plekken waar geen draadloos of bedraad netwerk aanwezig is.Daarnaast komt het de verwerkingssnelheid ten goede. De doorvoer van data is op een mobiele disk immers niet afhankelijk van beperkende externe factoren als de bandbreedte van een wifinetwerk. Ten slotte is een externe gegevensdrager geschikt voor het maken van een extra back-up.Een geschikte datadrager voor healthcare-omgevingen is bijvoorbeeld een Samsung portable SSD uit de T-serie. Deze SSD’s beschikken over een duurzame metalen behuizing en kunnen tegen schokken en stoten. Door de speciale plaatsing van de transistors (V-NAND-technologie) blijft de integriteit van de gegevens bovendien intact.Via een usb-kabel is de disk eenvoudig te verbinden met smartphones, laptops of medische apparatuur. Deze eigenschappen maken de disk zeer geschikt voor betrouwbaar mobiel gebruik van patiëntgegevens.Ook aan security is gedacht. Zo beschikt een Samsung SSD uit de T-serie over ingebouwde encryptiemogelijkheden en solide wachtwoordbeveiliging. Zo blijven de patiëntgegevens alleen toegankelijk voor bevoegden en is de kans op een datalek door bijvoorbeeld verlies van de schijf minimaal.

Meer weten?

Wilt u meer weten over het inrichten van een veilige en moderne datastorage-omgeving? We kijken graag samen met u naar de mogelijkheden. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie.